“Football’s coming home” – althans volgens Goldman Sachs

De Amerikaanse bank Goldman Sachs voorspelt dat Engeland haar eerste grote voetbaltoernooi in 55 jaar zal winnen, nadat haar oorspronkelijke keuze – ons land – vrijdag werd uitgeschakeld door Italië op Euro 2020.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat België is uitgeschakeld op het Europees Kampioenschap voetbal, zijn er nog vier teams over. Volgens het statistisch model van Goldman Sachs heeft Engeland nu de meeste kans op de EK-titel. Voorspellingen van de investeringsbank zijn geen triviale onderneming. Mensen verdienen veel geld met complexe financiële marktmodellen. Kunstmatige intelligentie-modellen verslaan mensen in allerlei spelletjes, van poker tot Go. Voetbal is echter anders dan al deze spelletjes omdat het nog chaotischer is en nog moeilijker te formaliseren. De willekeur, de overvloed aan fouten, de schaarste aan spectaculaire resultaten, de onmiskenbare rol van het geluk - al deze dingen zorgen ervoor dat het uiteindelijk veel op het leven zelf lijkt.

“It’s (probably) coming home,” schreef Christian Schnittker van Goldman Sachs in een toelichting, verwijzend naar de regel uit het lied ‘Three Lions’ uit 1996 dat – vaak ironisch – wordt gezongen door Engelse supporters.

Goldman Sachs gebruikte gegevens van zo’n 6.000 gespeelde wedstrijden sinds 1980 om zijn waarschijnlijkheidsmodel op te stellen, dat rekening houdt met factoren zoals de huidige teamsterkte, samen met recente prestaties, thuisvoordeeleffecten, en of een land een “toernooiteam” is dat beter presteert tijdens wedstrijden.

bron: Bloomberg en Goldman Sachs

“Hoogst onzeker”

“De prognoses blijven hoogst onzeker, zelfs met de meest verfijnde statistische technieken,” schreef Goldman Sachs in zijn oorspronkelijke rapport dat in mei werd gepubliceerd. “Dit is natuurlijk precies waarom voetbal zo spannend is om naar te kijken.”

Engeland staat woensdag tegenover Denemarken voor een plaats in de finale van Euro 2020. Italië speelt dinsdag tegen Spanje in de andere halve finale. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20