Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Football Leaks: Voetbalwereld heeft nu ook zijn Edward Snowden

Logo Business AM

24/01/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De voorbije 4 jaar bracht de website Football Leaks een reeks schandalen in de voetbalwereld aan het licht. Verschillende media maakten daarbij gewag van ‘de belangrijkste lekken in de geschiedenis van de sport’. Grote namen als Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Neymar, maar ook James Rodriguez, Sergio Ramos en Paul Pogba kwamen in opspraak.

Wie is Jorge Mendes, de spilfiguur?

Spilfiguur in de zaak is de Portugese spelersmakelaar Jorge Mendes, een van de meest invloedrijke figuren in de voetbalwereld. Die zou een systeem van fiscale fraude op poten hebben gezet. Daarbij gebruikte hij dekmantelbedrijven en offshore rekeningen in Ierland, de Britse Maagdeneilanden, Panama en Zwitserland. Honderden miljoenen euro bleven op die manier verborgen voor de fiscus.

Cristiano Ronaldo

De lekken leidden tot verschillende gerechtelijke onderzoeken en in een aantal zaken zelfs tot strafrechtelijke vervolging. Zo moest Cristiano Ronaldo dinsdag nog een boete van 19 miljoen euro incasseren nadat hij in Spanje schuldig pleitte aan belastingontduiking. De aanklacht was een rechtstreeks gevolg van financiële details door Football Leaks vrijgegeven. Ook de heropening van een zaak waarin Ronaldo wordt beschuldigd van een verkrachting in een hotel in Las Vegas, is een gevolg van informatie die door Football Leaks werd gelekt.

Cristiano Ronaldo en partner

EPA-EFE/Emilio Naranjo

 

Wie is Rui Pinto, het brein achter Football Leaks?

Vorige week werd in Boedapest dan Rui Pinto gearresteerd, een 30-jarige Portugees die het brein achter de website zou zijn. Hij riskeert nu aan Portugal te worden uitgeleverd omdat hij onderzoeksgeheimen zou hebben vrijgegeven en betrokkenen zou hebben afgeperst.

Doyen Sports, een van de belangrijkste investeringsfondsen in het Europese voetbal, werd door Pinto (boven op de foto tussen twee Hongaarse politieagenten) gechanteerd. De Portugees dreigde ermee belastende documenten vrij te geven indien hem geen zwijggeld werd betaald. Een van Pinto’s advocaten bevestigt dat zijn cliënt contacten had met Doyen, maar dat er geen sprake kan zijn van afpersing vermits hij zijn bedreigingen niet waar maakte. Volgens de raadsman wil men op die manier van een klokkenluider een misdadiger maken.

Hacker of klokkenluider?

Of Pinto zal worden uitgeleverd moet worden afgewacht. Hongarije keurde in 2014 een wet goed die klokkenluiders speciale bescherming biedt. Zijn advocaten zullen voor de rechter trachten aan te voeren dat de gelekte documenten de verschillende Europese gerechtelijke instanties zo veel bewijsmateriaal opleverden dat ze Pinto’s handelingen rechtvaardigen.

In tegenstelling tot Edward Snowden heeft Pinto geen officiële banden met de industrie, waarvan hij de onfrisse werking heeft blootgelegd. Pinto is enkel een voetbalfan, terwijl Snowden wel degelijk in dienst werkte van de regering die hij in diskrediet bracht.

Het is nu aan de Hongaarse rechters om het onderscheid te maken tussen een hacker en een klokkenluider. Dat is de centrale vraag van de rechtszaak die over Pinto’s lot zal beslissen.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks