Flexibiliteit en extralegale voordelen: de belangrijkste factoren bij baankeuze voor Belgische werknemers


Key takeaways

  • Meer dan 55 procent van de respondenten beschouwt flexibele werkuren als belangrijke factor bij het selecteren van een nieuwe werkgever.
  • 48 procent van de werknemers zou zelfs overwegen om van baan te veranderen indien hun huidige flexibiliteit zou afnemen.
  • 54 procent gelooft dat flexibele werkomstandigheden hun productiviteit verhogen.

Het sleutelmoment bij baankeuze

Recent onderzoek uitgevoerd door Wise, een internationaal betaalbedrijf, onthult dat flexibiliteit voor Belgische werknemers steeds belangrijker wordt bij de keuze van een baan. De studie toont aan dat meer dan de helft (55 procent) van de respondenten flexibele werkuren als belangrijke factor beschouwen bij het selecteren van een nieuwe werkgever.

Afstand doen van traditionele werkwijzen

Zoals te verwachten, is dit niet zonder reden. 48 procent van de werknemers zou zelfs overwegen om van baan te veranderen indien hun huidige flexibiliteit zou afnemen. Deze voorkeur voor flexibele werktijden gaat hand in hand met de wens om vanuit diverse locaties te kunnen werken. 59 procent van de werknemers beschikt over deze behoefte, met een deel (26 procent) die zelfs expliciet wil werken vanaf een locatie buiten België.

Flexibele werkomstandigheden

Interessant is ook dat 45 procent van de werknemers terugkeren naar vijf dagen in de week op kantoor niet wensen. Een meerderheid (54 procent) gelooft zelfs dat flexibele werkomstandigheden hun productiviteit verhogen.

Nog meer extralegale voordelen

Naast flexibiliteit worden extralegale voordelen als maaltijdcheques en ziektekostenverzekeringen door een groot deel van de respondenten gewaardeerd. De studie toont ook een toenemende interesse in innovatieve voordelen zoals betaalde sabbaticals. 38 procent van de Belgische werknemers geeft aan dat deze mogelijkheid hun jobkeuze zou beïnvloeden, met veel focus op persoonlijke gezondheid en welzijn (53 procent) of tijd doorbrengen met familie/reizen (45 procent).

 Een wens voor verdere ontwikkeling

Een derde groep (23 procent) ziet een sabbatical als kans voor verdere opleidingen en trainingen, wat de groeiend belangstelling voor continu leren in de arbeidsmarkt bevestigt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.