Fiscus verstuurt de eerste aanslagbiljetten

Kans bestaat dat je binnenkort een aanslagbiljet ontvangt. De fiscus heeft namelijk de eerste van alles samen 7,4 miljoen aanslagbiljetten verstuurd. Deze maand alleen al verstuurde de belastingdienst al 1.155.000 exemplaren.

In het nieuws: De fiscus is gestart met het versturen van de aanslagbiljetten.

  • Op het aanslagbiljet zie je of je extra belastingen moet betalen of als je een deel terugkrijgt. Daarenboven krijg je een overzicht van de informatie op jouw belastingaangifte en de berekening van jouw belastingen.
  • Toch zullen nog niet alle Belgen de komende maanden een aanslagbiljet ontvangen. De belastingdienst heeft nog tot ten laatste 30 juni 2025 om alles te versturen.
    • “Wij kunnen u echter geen exacte datum meedelen. De datum hangt namelijk van verschillende factoren af: de indieningsdatum van de aangifte, de eventuele controle van de gegevens of de wijze van indiening”, laat de FOD Financiën aan Het Nieuwsblad weten.
    • Wie zijn aangifte online invulde via Tax-On-Web zal normaal sneller een aanslagbiljet ontvangen dan die wie een papieren aangifte heeft verstuurd. De belastingdienst moet bijvoorbeeld de papieren aangifte inscannen. Die worden dus later verwerkt dan digitale aangiften.
    • Maar digitale aangiften kunnen ook vertraging oplopen als de fiscus die eruit pikt voor controle. “De aangiften die we controleren, worden niet automatisch verwerkt. Voor die gevallen wordt het aanslagbiljet later verstuurd”, klinkt het.
  • Daarenboven zal je naar alle waarschijnlijkheid het aanslagbiljet op een ander tijdstip ontvangen dan vorig jaar. De verzenddatum varieert elk jaar. De FOD Financiën merkt overigens op dat er bij de verzending geen onderscheid wordt gemaakt tussen de aanslagbiljetten met betaling of met terugbetaling.
  • Wie eBox, de digitale brievenbus van de overheid, heeft geactiveerd zal een digitale versie van het aanslagbiljet ontvangen. Wie dat nog deed, zal een papieren versie ontvangen.
    • Indien jullie samenwonend of gehuwd zijn, dienen jullie een gezamenlijke aangifte in. In dat geval moeten jij en jouw partner allebei de eBox activeren als jullie geen papieren aanslagbiljet meer willen ontvangen.

Ook dit: Wie een complexe aangifte heeft, waaronder zelfstandigen, heeft nog tot en met 16 oktober de tijd om de belastingaangifte aan de fiscus te bezorgen.

Te laat met de aangifte?

Duiding: En wat als je te laat was met het indienen van de belastingaangifte?

  • “Zodra je de deadline van de FOD Financiën overschrijdt, riskeer je administratieve boetes”, liet de consumentenorganisatie Testaankoop eerder al weten.
  • Bij een eerste overtreding kan de fiscus een boete van 50 euro opleggen, maar dat bedrag kan oplopen tot 1.250 euro.
  • Daarenboven riskeer je een belastingverhoging. Bij een eerste overtreding kan dat een verhoging van 10 procent zijn, maar dat kan oplopen tot 200 procent.
  • Voorts kan de FOD Financiën de procedure van aanslag van ambtswege starten. Dat betekent dat de bewijslast voor de gegevens van de aangifte naar de belastingplichtige wordt verlegd. Met andere woorden: de administratie berekent de belasting op basis van de elementen die zij kent of vermoedt. Als volgens de belastingplichtige bepaalde elementen niet correct zijn, is het aan hem of haar om dat te bewijzen.
    • De belastingdienst krijgt in dat geval vier jaar de tijd om de belasting te berekenen of de berekening te wijzigen. De controletermijn bij een op tijd ingediende aangifte bedraagt drie jaar.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.