Fiscus krijgt inzage in nog meer info over ons vermogen

De regering-De Wever gaat het Centraal Aanspreekpunt (CAP), een databank met de rekeningsaldi van alle Belgen, verder uitbreiden. Verschillende instantie kunnen dat register onder voorwaarden raadplegen. De fiscus kan dat bijvoorbeeld doen als hij een bijkomend onderzoek naar een belastingplichtige wil voeren.


Key takeaways

  • De federale regering gaat de financiële instellingen verplichten om nog meer info te delen met het CAP. Zo zullen binnenkort ook de saldi van buitenlandse rekeningen worden opgenomen in dat register.
  • Verder zullen effectenrekeningen en hun saldi individueel worden opgeslagen, een verplichting die ook vanuit Europa gestuurd wordt.
  • De belastingdienst zal ook meer info krijgen over de cryptobeleggingen. Cryptorekeningen boven 10.000 euro moeten volgens de nieuwe regels gemeld moeten worden bij het CAP.

Duiding: Wat is het CAP?

  • Het CAP is een databank die beheerd wordt door de Nationale Bank van België (NBB). Het doel is om informatie over financiële rekeningen en contracten van financiële aard te centraliseren, zodat die gegevens beschikbaar zijn voor onder andere de fiscus en bepaalde andere instanties, zoals notarissen. De belastingdienst wil op die manier belastingontduiking en fraude tegengaan.
  • Sinds de oprichting in 2011 hebben de beleidsmakers beetje bij beetje het CAP uitgebreid. Zo moeten banken en verzekeraars sinds 2022 twee keer per jaar de saldi van de rekeningen aan het meldpunt doorgeven. Voor die wijziging bevatte het CAP alleen de rekeningnummers van Belgische bankrekeningen en gegevens van Belgische contracten zoals hypothecaire kredietovereenkomsten.
  • De gegevens worden tot tien jaar na het afsluiten van de rekening bewaard in het CAP. Na afloop van die bewaartermijn worden de persoonsgegevens onherroepelijk uit het register geschrapt.

Fiscus krijgt onder meer extra info over buitenlandse rekeningen

In het nieuws: De Arizona-partijen breiden het CAP verder uit. Dat meldt De Tijd.

  • De saldi van de buitenlandse rekeningen zullen ook worden opgenomen in het register. Dat is informatie die de fiscus nu al automatisch ontvangt via de internationale gegevensuitwisseling, maar nog niet toevoegde aan het CAP.
  • Verder zullen effectenrekeningen en hun saldi individueel worden opgeslagen, een verplichting die ook vanuit Europa gestuurd wordt. Vandaag geven banken geaggregeerde informatie over effectenrekeningen door aan het CAP.
    • Doordat die gegevens te splitsen zal het voor de belastingdienst gemakkelijker zijn om na te gaan of iemand bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen euro op een effectenrekening heeft staan. In dat geval moet de rekeninghouder een effectentaks van 0,15 procent betalen. De fiscus zal met andere woorden belastingontwijking door rekeningen kunstmatig op te splitsen sneller kunnen opsporen.
  • Tot slot zullen ook cryptorekeningen en online gokaccounts boven 10.000 euro gemeld moeten worden bij het CAP. Denis-Emmanuel Philippe, fiscalist bij Bloom Law, zeg tegenover De Tijd dat de meerwaarden die beleggers op cryptobeleggingen halen zo in het vizier komen van de fiscus.
    • “Het uiteindelijke doel van de fiscus ligt voor de hand: de belasting van crypto-inkomsten. Afhankelijk van het profiel van de crypto-investeerder is dat als ‘diverse inkomsten’, aan 33 procent, of in sommige gevallen zelfs als ‘beroepsinkomsten’, aan de progressieve tarieven die kunnen oplopen tot 50 procent van meerwaarden uit cryptomunten”, klinkt het.

Op weg naar een vermogenskadaster?

Opgemerkt: Naarmate de fiscus meer en meer info krijgt over onze financiële gegevens neemt de vrees toe dat er een vermogenskadaster zit aan te komen.

  • Hoewel de belastingdienst almaar meer info krijgt over onze financiën kunnen we nog niet echt spreken over een vermogenskadaster. In zo’n register zit bijvoorbeeld ook info over het onroerend vermogen. Zo ver zijn we nog niet.
  • Vooruit heeft wel al meermaals gesproken over een financieel vermogenskadaster. Dat kwam onlangs nog ter sprake toen de Vlaamse regeringspartijen onderhandelden over de dagprijs van de kinderopvang. Caroline Gennez (Vooruit), Vlaams minister van Welzijn, stelde toen voor om de prijs die de ouders betalen te koppelen aan een vermogenstoets. Daarbij zou niet enkel gekeken worden naar het inkomen van de ouders, maar ook naar de kapitaalopbrengsten, zoals dividenden. De minister beriep zich op het Vlaamse regeerakkoord, dat toelaat rekening te houden met een “ruimer inkomensbegrip.”
    • Vooruit spoorde Vlaams minister van Financiën Ben Weyts (N-VA) ertoe aan zijn federale tegenhanger en partijgenoot Jan Jambon te vragen om tegen 1 juli zo’n systeem op poten te zetten. Al lijkt de kans klein dat de N-VA dat zal doen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.