Wanneer je je geld parkeert op een gereglementeerd spaarboekje, moet je op de eerste 1.020 euro aan interesten geen belastingen betalen. Die fiscale vrijstelling stijgt volgend jaar tot 1.050 euro.
Key takeaways
- De fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes stijgt bij het nieuwe jaar van 1.020 naar 1.050 euro.
- Het is nog maar de vraag of die fiscale vrijstelling een lang leven is beschoren. Enkele Arizona-partijen, en in het bijzonder N-VA, willen sleutelen aan de spaarfiscaliteit.
- De overheid indexeert ook andere bedragen, waaronder het fiscaal voordeel voor pensioensparen.
Context: De gereglementeerde spaarboekjes in ons land genieten van een fiscaal gunstregime.
- Een gereglementeerde rekening moet aan allerhande voorwaarden voldoen. Zo eist de overheid onder meer dat het totaalrendement bestaat uit een basisrente (van minstens 0,01 procent) en een getrouwheidspremie (van minstens 0,1 procent).
- Spaarders met een gereglementeerde rekening moeten op een bepaalde schijf aan interesten geen roerende voorheffing betalen. Het plafondbedrag voor dit jaar bedraagt 1.020 euro. Zodra het spaargeld meer opbrengt, int de fiscus een roerende voorheffing van 15 procent op alles boven die grens. Het gaat hier overigens om een gunsttarief, want de roerende voorheffing bedraagt normaal 30 procent.
- Spaarders die hun geld parkeren op een niet-gereglementeerde spaarrekening, zoals de Saver Account van Izola Bank, betalen op al hun spaaropbrengsten een taks van 30 procent. Hetzelfde geldt voor de geldrekeningen van brokers, zoals Bux en Trade Republic.
In het nieuws: De overheid indexeert bij de start van het nieuwe jaar de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes. Vanaf dan moet je pas een deel van de interesten afstaan aan de staat zodra de kaap van 1.050 euro wordt gerond.
Gaat fiscale vrijstelling gereglementeerde spaarboekjes verdwijnen?
Opgemerkt: N-VA wil sleutelen aan de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes.
- De Arizona-partij wil die uitbreiden naar alle kapitaalopbrengsten. Er wordt gesproken van een vrijstelling tot 2.000 euro. Daarbij zou het gunsttarief van 15 procent wel op de schop gaan.
- Het grote doel is om de spaarfiscaliteit te vereenvoudigen. Europa heeft al meermaals kritiek geuit op de fiscale vrijstelling.
- De Europese Commissie stapte onlangs nog naar het Europees Hof van Justitie om dat gunstregime aan te vechten. Volgens Europa staat de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes het vrij verkeer van diensten en kapitaal in Europa in de weg.
- De Europese Commissie is van mening dat de regels voor het gunstregime zodanig strikt zijn dat de buitenlandse spaarboekjes daar niet aan tegemoet kunnen komen, wat dus tot een oneerlijk concurrentievoordeel leidt voor de Belgische rekeningen.
Niet enkel fiscale vrijstelling spaarrekening wordt geïndexeerd
Ook dit: De overheid indexeert ook andere bedragen.
- Zo geldt voor 2025 een belastingvermindering van 30 procent voor wie maximaal 1.050 euro aan pensioensparen doet, tegenover 1.020 euro vandaag. Wie tussen 1.050 euro en 1.350 euro spaart, krijgt nog een belastingvermindering van 25 procent. Vandaag is dat maximaal 1.310 euro.
- Voor het langetermijnsparen met fiscaal voordeel stijgt het plafondbedrag volgend jaar van 2.450 euro naar 2.530 euro.
- Zelfstandigen mogen, afhankelijk van hun inkomen vanaf het nieuwe jaar 4.000,44 euro besteden aan betalingen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), tegenover 3.965,77 euro vandaag. Voor een sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen wordt dat 4.602,71 euro, tegenover 4.562,82 euro vandaag.
De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.