Belgische durfkapitalisten over fiscale hervorming: “Als dat er doorkomt, verhuizen wij naar Luxemburg of Nederland”

Een aantal Belgische durfkapitalisten zijn niet te spreken over de geplande fiscale hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Als die goedgekeurd wordt, zien velen onder hen geen andere optie dan naar het buitenland te verhuizen. 

Waarom is dit belangrijk?

Begin maart stelde Van Peteghem zijn plannen voor een fiscale hervorming voor. Het idee is om deze legislatuur nog een taxshift van 6 miljard euro door te voeren. Enkele partijen uitten evenwel al kritiek op belangrijke elementen van het plan, waardoor het niet gegarandeerd is dat de regering de hervorming zal implementeren in zijn huidige vorm. 

In het nieuws: Meerdere Belgische durfkapitalisten uitten hun zorgen over het plan in zijn huidige vorm tegenover De Tijd en Trends.

  • Het gaat voornamelijk over de veranderende regels voor private privaks. Dat is een soort vennootschap die sinds 2003 bestaat en het gemakkelijker moet maken om te investeren in start-ups. Beleggers kunnen met een private privak investeren in niet-beursgenoteerde vennootschappen.
  • Private privaks en mensen die daarin investeren zullen, indien de fiscale hervorming wordt goedgekeurd, onderhevig zijn aan meerwaarden- en dividendenbelastingen, behalve als ze ten minste 10 procent van een bedrijf in handen hebben of een investering van 2,5 miljoen euro hebben gedaan. 

De reacties

  • Dat zou ertoe leiden dat investeren met durfkapitaalfondsen voor kleine beleggers niet meer aantrekkelijk wordt, zegt Jos Peeters van investeringsbedrijf Capricorn aan De Tijd. Ook denkt hij dat jonge investeerders minder snel een risico zullen nemen, omdat de winsten uit hun investeringen behandeld zullen worden als beroepsinkomen.
  • Jürgen Ingels van Smartfin vertelt in de krant: “Als dat er doorkomt, verhuizen wij naar Luxemburg of Nederland. Daar word je tenminste met open armen ontvangen.” Hij noemt de plannen “ofwel onbewust, of bewust onbekwaam”.
  • Volgens Renaat Berckmoes van Fortino zal de hervorming ervoor zorgen dat buitenlandse structuren bevoordeeld worden tegenover Belgische. Niet enkel private, maar ook publieke investeringsvehikels zouden daardoor negatief beïnvloed worden, laat hij weten. Het werk van de voorbije dertig jaar dreigt zo verloren te gaan, waarschuwt hij op LinkedIn:

(evb)

Meer