Het regent breekpunten bij de verschillende politieke partijen. Nu laat ook cd&v van zich horen, bij monde van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Zijn fiscale hervorming, die mislukte, moet absoluut in het regeerakkoord.
In het nieuws: Van Peteghem wil straks de vruchten kunnen plukken van zijn werk rond de fiscale hervorming.
- Donderdag stelde cd&v zijn koopkrachtplan voor. Volgens Van Peteghem is dat plan gelijk aan de fiscale hervorming die hij had willen doorvoeren. Dat is niet gelukt, omdat “er rode, blauwe en groene muren stonden”, zo zei de minister in De Afspraak.
- Door het mislukken van die hervorming weden verschillende plannen niet uitgevoerd. Zo kwam er geen algemeen btw-tarief op 9 procent, werd de effectentaks niet verhoogd en kwamen er geen belastingen op durfkapitaal.
- Maar belangrijker nog: de lasten op arbeid zouden in het plan van Van Peteghem omlaag gaan. Zo wilde hij de belastingvrije som verhogen van 10.160 euro naar 13.500 euro. Arbeid minder belasten was dringend aan de orde, concludeerde ook de OESO. De loonwig – het verschil tussen de loonkosten die de werkgever betaalt en het nettoloon dat de werknemer overhoudt – is immers in België het hoogste ter wereld. Vorig jaar liep de loonwig op tot 52,7 procent.
- Van Peteghem pleit dan ook vurig voor meer overschot voor de werknemer. Het economisch plan van N-VA schiet hij af. “De N-VA wil 9 miljard euro schrappen in de sociale uitkeringen. Zo willen ze het verschil tussen werken en niet-werken groter maken. Heeft u zich al gewaardeerd gevoeld omdat er bij iemand anders iets wordt afgepakt? Dat is niet de manier.”
- En dus, zo zegt hij, “moet een evenwichtige fiscale hervorming komen”. Die fiscale hervorming stond niet in het vorige regeerakkoord, maar nu moet dat er wel in, aldus Van Peteghem. “Zwart op wit“, zelfs.
- Eind april liet voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) exact hetzelfde optekenen in een interview met De Standaard: “Zonder fiscale hervorming doen wij niet mee.”
Budgettaire oefening
Om te volgen: Lukt het straks wel?
- Wat open blijft, is de vraag of de andere partijen zin hebben om de fiscale hervorming nu wel door te voeren. De minister zelf wees lange tijd met een beschuldigende vinger naar de MR, die de zaak torpedeerde. Toen klonk al dat ook langs linkerzijde het plan niet haalbaar werd geacht, iets wat Van Peteghem dus nu ook wel erkent.
- Tegelijk bleek wel dat Groen vragende partij is om een btw-verandering door te voeren. De PS wil ook wel een fiscale hervorming, maar wil dan weer niet weten van een verhoging van enkele btw-tarieven. PS-voorzitter Paul Magnette is dan wel weer voorstander van de loonsverhoging, zo zei hij tegenover RTL: “300 euro netto per maand meer, dat is gewoon noodzakelijk. Zonder hogere lonen stappen we niet in de regering. En zonder socialisten in de regering zullen de lonen niet stijgen.”
- De oefening zal grotendeels een budgettaire worden: kan de Belgische begroting het wel aan om een belastingverlaging door te voeren, en is elke partij het daarmee eens? In de plannen van de PS stonden vooral juist meer taksen om het gat in de begroting weg te werken. Niet alle elementen van Van Peteghems plan kunnen op evenveel enthousiasme rekenen, dus.