Fiscaal gunstregime pick-ups gaat op de schop

De Vlaamse regering heeft beslist om het fiscaal voordelige gunstregime voor pick-ups volgend jaar te schrappen. Daardoor zullen mensen die zo’n wagen kopen fors meer belastingen moeten betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Wie vandaag een pick-up koopt in ons land, geniet van een fiscaal voordeel. Omdat het voertuig als lichte vracht wordt beschouwd, moeten de eigenaars van zo'n wagen geen be­las­ting op de in­ver­keer­stel­ling (biv) betalen en wordt de jaarlijkse verkeersbelasting beperkt tot 157,08 euro.

In het nieuws: Volgens de Vlaamse regering is het niet langer te verantwoorden dat de zware voertuigen minder verkeersbelasting moeten betalen dan een kleine stadsauto. Daarom wordt het fiscaal voordelige gunstregime afgeschaft.

  • “Deze voertuigen werden namelijk tot nu toe belast als lichte vracht en genoten daardoor van een gunstig fiscaal regime. Maar wanneer er geen sprake is van gebruik voor beroepsdoeleinden, is dit geen correcte toepassing van de verkeersbelasting”, aldus Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën.
  • Door het fiscaal voordeel is het aantal pick-ups in ons land toegenomen van 25.000 in 2016 naar 37.000 dit jaar. In het totaal wordt meer dan de helft van die voertuigen gebruikt voor privédoeleinden.
  • Het fiscaal voordeel blijft wel bestaan voor pick-ups die verbonden zijn aan een ondernemingsnummer. “Dat zijn voertuigen die professioneel worden gebruikt, daar gaan we niets aan wijzigen”, zegt Diependaele.
  • De nieuwe regeling zal enkel gelden voor de nieuw ingeschreven auto’s vanaf 1 januari 2023. Er wordt daarbij gekeken naar de datum op de bestelbon. Wie dit jaar een pick-up heeft gekocht, maar die pas in 2023 ontvangt, kan dus nog van de huidige regeling genieten.
  • Pick-ups die tweedehands verkocht worden, moeten dit jaar nog worden ingeschreven om in aanmerking te komen voor het fiscaal voordelige gunstregime.

Veel meer belastingen

Details: De afschaffing van het gunstregime zal vergaande gevolgen hebben voor wie een pick-up koopt.

  • We nemen de Dodge Ram, een van de populairste pick-ups, als voorbeeld. Door de wijziging zal de biv voor dat voertuig stijgen tot meer dan 11.000 euro. De jaarlijkse verkeersbelasting zal vanaf volgend jaar zo’n 4.000 euro bedragen, tegenover 157,08 euro nu.
  • Bert Verhelst, zaakvoerder van Veraco Cars, liet in een reactie aan VTM Nieuws weten dat de particuliere markt daardoor stelselmatig zal verdwijnen. “Voor mensen met een ondernemingsnummer zal die blijven bestaan”, voegde hij er nog aan toe.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.