FIRE-coach: “Financiële onafhankelijkheid betekent niet: zo snel mogelijk rijk worden”

Een tijdje geleden was er heel wat te doen over “FIRE: vroeg op pensioen”, een documentairereeks van VRT die uiteindelijk uit de ether werd gehaald. “Die reeks schetste een verkeerd beeld van wat FIRE is. We streven er niet naar om zo snel mogelijk rijk te worden. Bedoeling is om op duurzame manier financieel onafhankelijk te worden”, verduidelijkt FIRE-coach Jonas Vermeulen in een gesprek met Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Jonas Vermeulen:


Duiding: VRT kwam een tijdje geleden onder vuur te liggen na de documentaire over de zogenaamde FIRE-beweging. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. In de reeks van de openbare omroep kwamen enkele beleggers aan bod die beweerden dat je op korte tijd heel snel rijk kon worden. Die uitspraken waren niet naar de zin van de mensen die op een duurzame manier financiële onafhankelijkheid willen bereiken, waaronder Vermeulen.

  • “Die documentaire had een negatieve impact op de community”, zegt hij in The Morning Drive van Business AM. “Enkele personen die aan bod kwamen gaven een onrealistisch beeld over wat FIRE is. Het is niet ons doel om zo snel mogelijk rijk te worden, maar om stelselmatig een vermogen op te bouwen, zodat we financieel onafhankelijk worden.”

Een vuistregel: Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

  • “De 4-procentregel is een veelgebruikte vuistregel”, zegt Vermeulen. “Die stelt dat je vermogen levenslang moet meegaan als je daar jaarlijks 4 procent van opsoupeert. Om te berekenen hoeveel kapitaal je daarvoor nodig hebt, moet je je jaarlijkse uitgaven delen door 4 procent, oftewel vermenigvuldigen met 25. Veel hangt dus ook af van je levensstandaard.”
    • Stel dat je jaarlijks 36.000 euro spendeert, moet je een vermogen hebben van 900.000 euro om financieel onafhankelijk te zijn.

Hoe doe je dat?

Verstandig beleggen: Je wordt niet financieel onafhankelijk door te luisteren naar beleggers die riante en onrealistische rendementen beloven. “Een van de beste manieren om dat doel te bereiken is door te beleggen in indexfondsen of ETF’s”, aldus Vermeulen. “Via dergelijke beleggingsproducten kan je je vermogen langzaam laten groeien. 99 procent van de tijd moet je eigenlijk niets doen.”

  • De lage kosten zijn één van de grootste troeven van indexfondsen en ETF’s. Dergelijke producten proberen de markten niet te kloppen, waardoor er geen nood is aan een actief beheer. Dat drukt de kosten.
  • “FIRE vraagt wel discipline. Je moet voor jezelf bepalen welke doelstellingen je wilt realiseren”, besluit de FIRE-coach.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.