Finlands revolutionaire opslagplaats in de diepe aarde: een veilige haven voor kernafval


Key takeaways

  • Onkalo is ’s werelds eerste diepe geologische opslagplaats om 100.000 jaar kernafval te begraven.
  • In verschillende Europese landen worden diepe geologische opslagplaatsen gepland om de uitdagingen op het gebied van de opslag van kernenergie aan te pakken.
  • De ontwikkeling van diepe geologische opslagplaatsen kan de levensvatbaarheid van kleine modulaire kernreactoren vergroten door de uitdagingen op het gebied van afvalbeheer aan te pakken.

Finland heeft de eerste diepe opslagplaats ter wereld onthuld, bekend als “Onkalo”, om kernafval voor 100.000 jaar te begraven. Deze opslagplaats is bedoeld om de langetermijnuitdagingen van kernenergie op te lossen.

Meerdere Europese landen, zoals Finland en Zwitserland, zijn bezig met het ontwikkelen van diepe geologische opslagfaciliteiten voor kernafval. Deze opslagplaatsen zijn nodig vanwege de gevaarlijke reststoffen die ontstaan bij de productie van kernenergie, welke duizenden jaren radioactief blijven.

Het ontwerp en de locatie van Onkalo

Het Onkalo project maakt gebruik van de “KBS-3” methode, waarbij meerdere barrières worden aangelegd om het radioactieve afval te isoleren vanaf 2026. De faciliteit ligt onder de bossen van Zuidwest-Finland, bovenop een netwerk van tunnels in de buurt van drie kernreactoren.

De ontwikkeling van diepe geologische opslagplaatsen heeft de aantrekkingskracht van kernenergie vergroot door een permanente oplossing te bieden voor verbruikte splijtstof. Kernenergie is momenteel goed voor 9 procent van de wereldwijde elektriciteit en verschillende landen hebben toegezegd de capaciteit ervan uit te breiden.

De toekomst van kernenergie en afvalbeheer

Kleine modulaire kernreactoren (SMR’s) krijgen ook aandacht vanwege hun kleinere omvang en kosteneffectiviteit. Studies hebben echter aangetoond dat SMR’s meer kernafval kunnen produceren dan traditionele reactoren.

De beschikbaarheid van diepe geologische opslagplaatsen zou de levensvatbaarheid van SMR’s kunnen vergroten door de uitdagingen op het gebied van afvalbeheer aan te pakken die met deze reactoren gepaard gaan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.