Finland dumpt Rusland voor bouw van zijn nieuwe kerncentrale

Wat al langer in de lucht hing, is nu officieel. Het Finse kernenergiebedrijf Fennovoima verbreekt het contract met zijn Russische aandeelhouder Rosatom voor de bouw van de nieuwe Finse kerncentrale Hanhikivi 1.

De bouw van de nieuwe kerncentrale op het schiereiland Hanhikivi had volgend jaar moeten beginnen, zodat de site vanaf 2029 zowat een tiende van de Finse stroombevoorrading voor haar rekening kon nemen.

Maar sinds de Russische invasie van Oekraïne liet de Finse minister van Economie Mika Lintilä al uitschijnen dat het project op losse schroeven stond en geen vergunning zou krijgen. Premier Sanna Marin kondigde vorige maand bovendien aan dat Finland wil toetreden tot de NAVO, wat een samenwerking op het vlak van kernenergie met Rusland helemaal onhoudbaar zou maken.

Het gaat om een project van het bedrijf Fennovoima, een consortium van tientallen Finse bedrijven met sinds 2014 ook RAOS Project, een afdeling van het Russische staatsbedrijf Rosatom, als strategische partner en grote minderheidsaandeelhouder (circa 33 procent).

Fennovoima zegt nu het contract met RAOS Project op te zeggen “wegens aanzienlijke en groeiende vertragingen in de voorbije jaren”. De oorlog in Oekraïne is dus niet de enige reden, maar komt daar nog bovenop. “De oorlog heeft de risico’s voor het project verergerd en RAOS was niet in staat om ook maar een van die risico’s te verminderen”, zegt Fennovoima in een persbericht.

Nieuwe partner gezocht

Door het schrappen van de samenwerking valt het voorbereidende werk van de toeleveranciers in Noord-Finland wel in het water. Fennovoima erkent ook dat het zelf personeel gaat moeten wegsaneren door de stopzetting van het project.

CEO Joachim Specht koestert wel de hoop om de site te kunnen behouden, en zal dus wellicht op zoek gaan naar een nieuwe strategische partner.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20