Opnieuw mag Finland zich de gelukkigste natie van de wereld noemen. Dat blijkt uit een rapport van het United Nations Sustainable Development Solutions Network. De Finnen mogen zich nu al vier jaar lang onafgebroken als de meest gelukkige populatie van de wereld profileren.
De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat vertrouwen het voorbije jaar een belangrijk fundament van geluk is gebleken.
Lockdowns vermeden
Finland gaat in de rangschikking Denemarken, Zwitserland, IJsland en Nederland vooraf. De top tien bestaat verder uit Noorwegen, Zweden, Luxemburg, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk. Nieuw-Zeeland was in de top tien opnieuw het enige land dat niet in Europa is gelegen. België eindigde op een twintigste plaats.
Helemaal onderaan staat Afghanistan, voorafgegaan door Lesotho, Botswana, Rwanda en Zimbabwe.
‘Vertrouwen bleek tijdens de coronacrisis een cruciale pijler voor het geluk van de wereldbevolking’, betogen de onderzoekers. ‘Het vertrouwen van mensen in elkaar en in hun regering had een grote impact op het geluksniveaus die werden gemeld.’
‘Samenlevingen met een groter vertrouwen in de openbare instellingen en een grotere inkomensgelijkheid – belangrijke pijlers van geluk – toonden zich ook het meest succesvol in de strijd tegen het coronavirus.’
‘Finland heeft de pandemie tot dusver beter doorstaan dan de meeste andere landen’, merken de onderzoekers op. ‘Het land was in staat om lockdowns – die over de hele wereld een negatieve impact op de levenstevredenheid hadden – te vermijden.’
Finland, een natie met ruim 5,5 miljoen inwoners, telde in totaal tot nu toe slechts iets meer dan 70.000 besmettingen. De Finse ziekenhuizen werden ook niet door een grote toestroom van patiënten overweldigd.
De dodentol bleef in Finland tevens beperkt tot 150 slachtoffers per miljoen inwoners. Wereldwijd worden ongeveer 980 overlijdens per miljoen inwoners geteld.
Denemarken, dat op de tweede plaats eindigde, heeft de pandemie ook relatief goed doorstaan.
Solidariteit
In totaal werden bijna honderdvijftig landen in het onderzoek opgenomen. In ruim een op drie naties werd vorig jaar een significant hogere frequentie van negatieve emoties opgetekend. De onderzoekers vermoeden daarbij een link met de coronapandemie.
Daarentegen lieten tweeëntwintig landen een betere score optekenen. Vooral een aantal Aziatische landen klommen hogerop in de rangschikking.
‘Gemiddeld was er wereldwijd verrassend genoeg geen afname van het welzijn’, merkt onderzoeker John Helliwell op. ‘Dat heeft mogelijk te maken met de houding die de bevolking tegenover de uitbraak van het coronavirus heeft aangenomen. Mogelijk zien velen dit als een veel voorkomende bedreiging van buitenaf die iedereen treft.’
‘Dit kan mogelijk zelfs een groter gevoel van solidariteit en medegevoel hebben gegenereerd’, meent Helliwell. (am)