Finland bereidt zich voor op Russische invasie

Nu Finland heeft besloten om zich bij de NAVO aan te sluiten, bereiden steeds meer Finnen zich voor op een potentiële Russische invasie.

De verdediging van zijn 1.340 kilometer lange grens met Rusland is sinds de oorlog in Oekraïne stevig in de aandacht gekomen in Finland. Zeker nu het land heeft aangekondigd dat het zich dit jaar, net zoals Zweden, bij de NAVO wil voegen.

Meteen volzet

Er is in Finland een piek in de vraag naar cursussen voor vrijwilligers voor nationale defensie, vooral op het gebied van scherpschieten. Verschillende Finse organisaties helpen daarom burgers een militaire opleiding te geven.

Zo is er de Nationale Vereniging voor Defensieopleiding (MPK) die burgers traint en opleidt om voorbereid te zijn op gevaarlijke situaties in het dagelijks leven en in uitzonderlijke omstandigheden, en om die situaties te overleven. “Met deze opleiding verbeteren en ondersteunen wij de paraatheid van de Finse defensiemacht en andere autoriteiten in normale en uitzonderlijke omstandigheden”, aldus de organisatie.

De Finse Reservistenassociatie heeft onlangs in de zuidelijke stad Hämeenlinna defensiecursussen in oorlogstijd voor burgervrouwen aangekondigde. De cursussen gaan onder meer over schieten, cyberveiligheid en over hoe je de eerste dagen van een invasie doorkomt. De 400 voorziene plaatsen zouden meteen volzet geweest zijn, alsook een wachtlijst van nog eens 500 plaatsen.

“Ik zou het geen angst noemen”, zei sergeant Sonja Airikki in een reactie aan de Los Angeles Times. “Het gaat er meer om voorbereid te zijn.” De 39-jarige reservist zal volgende maand de trainingen voor de Finse Reservistenassociatie leiden.

Ongeveer een derde van de Finse bevolking onder de 50 is reservist. Dat komt erop neer dat het land in oorlogstijd beroep kan doen op 280.000 beroepssoldaten plus zo’n 900.000 reservisten.

Netwerk van schuilkelders

Finland kent ook een uitgebreid netwerk van bunkers en schuilkelders, vooral in de hoofdstad Helsinki. Ze zijn deels gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en verder uitgebreid in de jaren 1960.

“Ik slaap ’s nachts veel beter als ik weet dat we deze schuilkelders hebben. Vooral nu met wat er in Oekraïne gebeurt”, zei Tomi Rask, veiligheidsinstructeur van het centrum voor civiele bescherming in Helsinki, terwijl hij aan The Guardian een rondleiding geeft in een schuilkelder die tot 6.000 mensen kan herbergen.

Vele van die schuilkelders zijn vandaag omgebouwd en worden gebruikt als sportfaciliteiten, zwembaden, parkeerterreinen en opslagplaatsen.

(fjc)

Meer