Financiële zorgen bij Sporting Anderlecht leiden tot breuk in bestuur: ‘Marc Coucke is een dictator’

Topondernemer Johan Beerlandt neemt ontslag uit de raad van bestuur van Sporting Anderlecht omdat hij ‘de dictaten van de meerderheidsaandeelhouder’, Marc Coucke, beu is. Er is geen consensus over een broodnodige kapitaalverhoging.

Het zat al langer scheef tussen de nieuwe bazen bij Anderlecht (onder meer meerderheidsaandeelhouder Marc Coucke en voorzitter Wouter Vandenhaute) en de historische aandeelhouders (Alexandre Van Damme, Etienne Davignon, Johan Beerlandt). De transfer van toptalent Jérémy Doku naar het Franse Rennes voor naar schatting 30 miljoen euro deed de potjes overkoken. Want de verkoop van zijn goudhaantje wees erop dat Anderlecht in benarde financiële papieren zit en daarom zijn sportieve ambities wellicht moet terugschroeven

Johan Beerlandt

Beerlandt en de andere minderheidsaandeelhouders kregen van sommigen de schuld dat ze niet meewerkten aan een financiële oplossing – lees: vers kapitaal op tafel leggen – voor Anderlecht, maar dat pikt de stichter van bouwbedrijf Besix niet. In een persbericht noemt hij Marc Coucke ‘een dictator’.

‘Wanneer de dictaten nu ook aansturen om de financiële dramatische situatie, als gevolg van een dictatoriaal beleid, door alle aandeelhouders inclusief mezelf te doen dragen en daarenboven de schijn opwekken dat het niet mee ophoesten leidt tot gedwongen verkoop van essentiële spelers, dan kan ik niets anders beslissen dan om mezelf terug te trekken als bestuurder’, schrijft Beerlandt.

En nog: ‘Ik draag als bestuurder geen enkele verantwoordelijkheid, noch inspraak in de financiële en sportieve ondergang, noch in de beslissing om topspelers te verkopen als manier om snel inkomsten te genereren.’

Kapitaalsverhoging

Verschillende kranten meldden afgelopen weekend dat Anderlecht vorig seizoen een verlies van 36 miljoen euro leed. Ook het jaar daarvoor gingen de cijfers diep in het rood. Om een kapitaalsverhoging te kunnen doorvoeren, wil het bestuur de minderheidsaandeelhouders (goed voor zo’n 26 procent van de aandelen) overtuigen om mee stappen in hun verhaal, maar alvast bij Beerlandt ving het management van paars-wit bot.

Supportersclub Mauves Army hield zaterdagavond een protestactie voor het stadion. Ze droegen spandoeken tegen de minderheidsaandeelhouders en eisten van het leidende duo Coucke-Vandenhaute snel meer duidelijkheid.

Lees ook: Weer wijziging aan top van Sporting Anderlecht: ex-telecombaas Jos Donvil wordt operationeel-directeur

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.