Financieel gezondste voetbalclub van Europa ligt in Nederland

De financieel meest solide club van Europa is Ajax Amsterdam. Dat blijkt uit een studie van S&P Capital IQ, die 44 Europese topclubs onder de loep nam en daarbij verschillende criteria vergeleek, waaronder het zakencijfer, de nettowinst, de beschikbare financiële middelen en de solvabiliteit. Omdat de meeste Europese topclubs (FC Chelsea, Real Madrid, FC Barcelona, Liverpool en PSG) niet beursgenoteerd zijn, werd voor die clubs een andere methode uitgedokterd. 

Winnaar is net als vorig jaar het Nederlandse Ajax Amsterdam en dat is volgens de studie vooral te danken aan zijn belangrijke cashreserves in vergelijking met zijn schulden. Dan volgen de Londense topclub Arsenal, FC Bayern München, Manchester City en het Franse Saint-Etienne. Veel van deze teams hebben gemeen dat ze succes en titels niet proberen te ‘kopen’, in tegenstelling tot vele Europese grootmachten, aldus het rapport.

Hoewel de analysemethode voor de Europese topclubs iets verschillend is, komt enkel FC Chelsea goed uit de verf. S&P plaatst de club van Eden Hazard en Thibaut Courtois in de categorie ‘investering’, terwijl het gros van de grote namen – FC Barcelona, Real Madrid, PSG,… – in de categorie ‘speculatief’ wordt geplaatst.

Slechtst geplaatst van die drie is de Parijse topclub PSG, die volgens de studie 16,62% kans maakt om binnen de 12 maanden failliet te gaan, vergeleken met 2,24% voor de Catalanen en 0,71% voor de Madrilenen.

Uit de studie blijkt ook het belang van de deelname aan de lucratieve Champions League. Manchester United, dat vorig seizoen niet van de partij was, tuimelt 12 plaatsen lager in vergelijking met vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20