Filipijns dorp verbiedt roddelen

Het gemeentebestuur van het dorp Binalonan op de Filipijnen heeft een roddelverbod uitgvaardigd. Dat meldt James Hookway, correspondent Azië voor de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Ramon Guico, burgemeester van Binalonan, beklemtoont dat de maatregel de goede samenleving in de lokale gemeenschap moet helpen garanderen.

“Vooral tijdens de zomerperiode kan het roddelen bijzonder hevig oplaaien,” zegt burgemeester Guico. “De warme temperaturen dwingt de bevolking om onder de acaciabomen te schuilen en frisdranken en snacks te consumeren. Die omstandigheden liggen meestal al de basis van de roddelarij.”

Overspel of schulden

“De kwaadsprekerij gaat meestal over overspel of schulden,” betoogt burgemeester Guico. “Nochtans zijn deze roddels een verspilling van tijd. Men zou denken dat de mensen toch iets beters te doen zouden hebben.”

De wijk Moreno was in Binalonan de eerste buurt die het roddelen twee jaar geleden begon te bestrijden. “Wijkverantwoordelijke Jovelyn Manaois behandelt de klachten van bewoners terzake,” aldus Hookway. “Samen met de wijkraad bepaalt ze vervolgens welke straf aan de roddelaars zal worden opgelegd.”

“Op een eerste overtreding staat een boete van 500 pesos of ongeveer 10 dollar. De daders moeten ook een namiddag vuilnis ophalen. Volgens Manaois heeft de wijkraad nog niemand voor een tweede overtreding moeten straffen. Niemand wil immers als een roddeltante bekend staan.”

De strijd tegen roddel is echter niet altijd vanzelfsprekend. “Zeven jaar geleden besliste een privéschool in Atlanta eveneens een roddelverbod te introduceren,” zegt Hookway. “De directie merkte immers op dat roddels de productiviteit, het moreel en de algemene tevredenheid ondermijnt.”

“Een werknemer die wegens een inbreuk tegen het verbod was ontslagen, ging echter bij de rechtbank verhalen halen. De betrokkene zei alleen commentaar te hebben gehad op het beleid dat de school voerde op het gebied van aanwervingen en ontslagen. De rechtbank stelde de klager in het gelijk.”

Vrije meningsuiting

De leiders van Binalonan geven echter aan sterk te staan. De provinciale autoriteiten zouden al hebben bevestigd dat de maatregel geen enkele inbreuk vormt tegen de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zegt de provincie dat het verbod de inwoners tegen laster beschermt. Tevens wijst de gemeenteraad naar landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland, Singapore en Maleisië, die maatregelen nemen of plannen om nepnieuws en desinformatie van het internet te verwijderen.

Critici zeggen echter dat sommige verdachten zich misschien niet eens bewust zijn zich aan roddelen schuldig te maken. “Misschien gaan deze mensen ervan uit dat de verhalen, die ze van anderen hebben gehoord, waar zijn,” voeren ze aan. “Sommigen zullen ook aanvoeren dat niet zij met de roddels zijn begonnen.”

Volgens Manaois is de distributie van roddel echter voldoende om gesanctioneerd te worden.

Burgemeester Guico benadrukt nog dat het roddelverbod een onderdeel is van zijn breder plan om de levenskwaliteit in de stad te verbeteren. Na tweeëntwintig uur zijn voortaan ook karaoke-sessies verboden.

Meer