FIFA lanceert #ReachOut-campagne rond mentaal welzijn

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft een campagne gelanceerd om het bewustzijn rond mentale gezondheidsproblemen te vergroten. “Depressie is een ziekte, geen zwakte.”

Met haar #ReachOut-campagne wil de FIFA “mensen bewustmaken van de symptomen van geestelijke gezondheidsproblemen, ze aanmoedigen om hulp te zoeken als dat nodig is en elke dag actie te ondernemen voor een betere geestelijke gezondheid”. 

Bij de lancering van de nieuwe campagne zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino: “Deze campagne is heel belangrijk om mensen bewust te maken van psychische aandoeningen en een gesprek op gang te brengen dat een leven kan redden. In FIFA’s Vision 2020-2023 beloven we dat we voetbal ten dienste van de samenleving zullen stellen”.

“Depressie en angst treffen steeds meer mensen wereldwijd, en jongeren behoren tot de meest kwetsbare groepen”, voegde Infantino eraan toe. “Een gesprek met familie, vrienden of een zorgverlener kan van groot belang zijn.”

Wereldgezondheidsorganisatie

De #ReachOut-campagne wordt ook gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Terwijl de Covid-19-pandemie voortduurt, blijft het even belangrijk om voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid te zorgen”, zei Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “De WHO is verheugd om de #ReachOut-campagne te steunen, die door de FIFA wordt geleid om mensen aan te moedigen om over hun geestelijke gezondheid te praten.”

Teresa Enke, de vrouw van de voormalige Duitse doelman Robert Enke, is ook betrokken bij de campagne. De ex-doelman van Die Mannschaft pleegde in 2009 zelfmoord na een zware depressie. De Duitse Voetbalbond (DFB), de Duitse Liga (DFL) en de club Hannover richtte daarna de Robert Enke-stichting om initiatieven te ontplooien op het gebied van depressiviteit, onder meer in de sport.

Meer
Lees meer...
Markten