De federale regering wil voor de zomer met een herstelplan komen. En deze week volgen al de fiscale plannen.
- Het kernkabinet kwam samen om de economische plannen te bespreken. Daar werd volgens bronnen wel duidelijk dat men voor de zomer nog opnieuw met een stevig ‘herstelplan’ wil komen.
- De EU heeft immers al met een pak geld gezwaaid om de relance op gang te brengen. Maar daar moet het niet stoppen voor de federale regering: zij wil nog eigen initiatieven.
- Het eerste wat er zit aan te komen is het plan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om de fiscaliteit te hervormen. Dat is onderdeel van de relance, al gaat het plan breder dan enkel het herstel van de economie.
- Bedoeling is om een aantal fiscale stimuli op te nemen om het herstel sneller mogelijk te maken. Tegelijk moeten ook de grote wensen van Vivaldi in het plan: een meer ‘rechtvaardige fiscaliteit’, waarbij de ‘sterkste schouders’ wat meer moeten dragen, maar tegelijk de totale belastingdruk niet nog eens omhooggaat.
- Afwachten wordt ook in hoeverre er opnieuw een ‘taxshift’ mogelijk is: de lasten op arbeid blijven in België erg zwaar, er zou beter wat meer op andere zaken worden belast. Alleen is die term na de Zweedse regering erg beladen geworden: de shift bleek vooral een verlaging voor sommigen, wat een gat in de begroting sloeg.
- Op het kernkabinet was het gisteren niet alleen kommer en kwel: de Nationale Bank kwam ook met hoopgevende cijfers. De economie is in het eerste kwartaal al sneller omhoog geveerd dan gedacht: een groei met 1 procent, in plaats van de verwachte 0,6 procent.
- Meteen kunnen de jaarverwachtingen worden bijgesteld. Daar waar men uitging van een groei van 4,5 procent in 2021, zou de grens van 5 procent groei wel eens kunnen worden doorbroken.
- Men ziet in elk geval dat de bedrijven meer en sneller opnieuw investeren. Mogelijk voert de regering ook een maatregel in om die investeringen sneller te laten afschrijven, wat een fiscale stimulus zou zijn. Dat maakt dan deel uit van het groter herstelplan dat men voor de zomer wil lanceren.
- Verwacht wordt dat de consumptie nu ook snel volgt, met de volledige heropening van de economie in de zomer. Dat zou de economie verder moeten aanzwengelen.
- Het grote probleem blijkt nu de arbeidsmarkt, waar voor sommige sectoren, zoals de horeca, al meteen een krapte is ontstaan. In dat opzicht is het wel bijzonder dat uitgerekend nu de vakbonden weer op tafel kloppen om opnieuw het vervroegd pensioen te eisen.
- Dat zogenaamd ‘SWT’ is een oude eis, die bij de nog altijd lopende loononderhandelingen weer op tafel is gekomen. Dat dreigt straks, als het niet goed wordt aangepakt, de regeringspartijen ook weer te verscheuren, links tegen rechts.