Federale regering onderhandelt over defensie: bereidheid om strijdkrachten op te bouwen, maar discussie over pensioenleeftijd blijft

De federale regeringsonderhandelaars hebben dinsdag onder andere gesproken over defensie. Het is een thema waarbij er bereidheid is om te investeren en dingen te veranderen. Er is echter nog veel onenigheid over hoe dat er precies moet uitzien in de praktijk.


Key Takeaways

  • De federale regeringsonderhandelaars hebben een eerste keer concreet gesproken over defensie.
  • Het meest heikele punt in die onderhandelingen is het verhogen van de pensioenleeftijd voor militairen tot 67 jaar.
  • Dat dreigt een averechts effect te hebben, net op het moment dat er meer militairen nodig zijn om het nieuw bestelde materieel te gebruiken.

Theo Francken liet vorige week in De Afspraak op Vrijdag weten dat hij gelooft in een federale regering voor Kerstmis. Voor het zover is, liggen er echter nog enkele heikele thema’s op de onderhandelingstafel. Eén van die thema’s is defensie, een onderwerp dat dinsdag besproken is.

Een grote hervorming bij Defensie is nodig zodat België niet langer het zwakke broertje is in de NAVO. Met een defensiebudget van 1,30 procent van het bruto binnenlands product bengelt ons land daarbij achteraan. Het huidig streefdoel voor NAVO-leden is momenteel 2 procent en kersvers verkozen Amerikaans president Donald Trump én NAVO-baas Mark Rutte zijn zelfs voorstander van nog hogere defensie-uitgaven.

Pensioenleeftijd op 67?

Om die defensie-uitgaven langzaam te doen stijgen, wordt al het materieel – van fregatten, over pantservoertuigen en gevechtsvliegtuigen tot drones – de komende jaren vervangen. Om voldoende militairen te hebben om al dat materieel te gebruiken, is er al enkele jaren een enorme aanwervingscampagne bezig. Dat laatste was ook nodig omdat ons leger zeer oud was en er een grote pensioengolf gaande is. Die aanwervingscampagne moet het aantal militairen helpen optrekken van 24.000 naar 31.000 tegen 2025, het aantal dat nodig is voor al het nieuwe materieel.

Dat plan staat echter in schril contrast met de plannen van de regering om de pensioenleeftijd van militairen op te trekken naar 67 jaar. Hoewel dat op het eerste zicht goed nieuws lijkt voor het aantal werkjaren blijkt uit een intern document van defensie dat de praktijk wel eens anders zou kunnen uitvallen. Dat meldt VRT NWS. Defensie vreest namelijk dat de verhoogde pensioenleeftijd zal zorgen voor een grotere uitval bij militairen. Momenteel ligt die met 2 procent zeer laag, veel lager in de privésector. Die lage uitval komt er door de mooie werkvoorwaarden bij defensie.

In een reactie aan VRT NWS zei cd&v-voorzitter Sammy Mahdi dat er inderdaad voorzichtig moet worden omgesprongen met maatregelen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd. “Anders krijg je een averechts effect”, zei hij.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.