Federale onderhandelaars overwegen strenge hervorming leefloon

Federale onderhandelaars overwegen strenge hervorming leefloon
NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Bij de onderhandelaars over een federale regering ligt een grondige hervorming van het leefloon om tafel. Als basisidee willen N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés een systeem waarbij mensen “eerst bijdragen” voor ze geld krijgen.


Key takeaways

  • Het voorstel tot hervorming gaat over alle vormen van sociale bijstand, van leeflonen tot steun voor ouderen en mensen met een handicap.
  • De basis van het leefloon zou lager zijn, maar kan onder bepaalde voorwaarden wel oplopen. Ook zou een deel in voedselcheques uitbetaald worden.
  • Over heel wat zaken in de onderhandelingsnota bestaat momenteel nog geen consensus.

De onderhandelaars bespreken een hervorming waarbij het leefloon lager wordt. Dat meldt De Morgen. De bedoeling is dat dit bedrag enkel de essentiële noden denkt. Een deel van dat basisbedrag zou mogelijk zelfs uitbetaald worden in voedselcheques.

Het leefloon kan wel hoger uitvallen als leefloners “inspanningen doen om zich te integreren”. Het gaat dan om de taal leren en werk zoeken.

Vijf jaar in België

Ook zouden leeflonen en andere sociale bijdragen enkel voorhouden zijn voor mensen die vijf jaar ononderbroken in België wonen en werken. Dat is momenteel niet het geval bij mensen die via gezinshereniging naar ons land komen. Zij krijgen op dit moment meteen toegang tot een leefloon.

Ook de inkomensgarantie voor ouders willen de onderhandelaars koppelen aan de tijd die ze in ons land verblijven. Tot slot zal er ook nagegaan worden of zij werkelijk heel het jaar in België verblijven, iets waarop de onderhandelaars strenger willen controleren.

Oekraïne

Tot slot ligt ook het leefloon van Oekraïners opnieuw op tafel. Dat is al sinds het uitbreken van de oorlog door Rusland een heikel punt in de Wetstraat. Zo is N-VA al langer kritisch voor het feit dat zij als “tijdelijk ontheemden” meteen een volwaardig leefloon krijgen. Volgens hen zorgt dat ervoor dat ze te weinig op zoek gaan naar werk, iets wat in de praktijk ook blijkt. Amper één derde heeft een betaalde baan.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.