Federale kern bespreekt (eindelijk) dossier van Oekraïne

De afgelopen weken was er steeds maar opbouw in de spanning tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO. Daarbij speelden de Verenigde Staten eerste viool en stond de EU wat beteuterd aan de kant. Maar ook naar een Belgische houding was het wat zoeken: de federale regering hield de boot wat af, en in de Kamer waren er tot vanmorgen geen discussies tussen Parlement en regering over. De coronabarometer was belangrijker.

  • Deze week komt de kern wel samen. Meer dan vermoedelijk gaat België daarbij netjes in de NAVO-pas lopen, maar toch vooral de EU-kaart trekken. De afgelopen dagen waren er immers flink wat spanningen tussen Frankrijk en Duitsland aan de ene kant en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan de andere kant, in hoe Rusland aan te pakken.
  • De VS en het VK spraken al harde taal, en kondigden ook aan extra troepen naar de oostgrens van Europa te sturen. En tegelijk zijn er volop wapenleveringen aan Oekraïne vanuit beiden landen. Daarbij valt op dat de vliegtuigen vanuit het VK rond het luchtruim van Duitsland moeten vliegen, omdat die geen wapenleveringen toelaten.
  • Tijdens een boeiende discussie op Terzake, in debat met Theo Francken (N-VA), legde de fractieleider van Groen, Wouter De Vriendt, de lijn al duidelijk uit: hij verwees naar de Harmel-doctrine, een positionering in de Koude Oorlog, waarbij Europa een standpunt zocht voor zichzelf, om het conflict met de Sovjetunie te bekoelen. Een traditioneel Belgische piste dus, genoemd naar Pierre Harmel.
  • Daarbij hoort diplomatie, maar evengoed afschrikking, zo onderstreepte De Vriendt. België gaat dus zeker haar verplichtingen nakomen om binnen de NAVO op zeer korte termijn, van enkele dagen, een stevige groep militairen klaar te hebben, mocht dat nodig zijn. “Mijn partij steunt dat. Poetin verstaat de taal van geweld”, zo herhaalde De Vriendt. Maar die stak ook niet weg dat Europa niet bepaald goed overkomt op dit moment: “Poetin ruikt de verdeeldheid en de zwakte”, zo stelde hij.
  • De regering zal meer dan vermoedelijk dus ook aandringen op een krachtige houding voor de EU, met een stevig sanctiepakket. Maar tegelijk is van wapenleveringen dus ook geen sprake, iets waar de oppositie van N-VA wel al op aandrong, via Theo Francken.
  • Daarbij haalde die laatste nog eens de energiepolitiek van Vivaldi aan: de groenen in de regering willen de kerncentrales sluiten en vervangen door gascentrales. “Waarom sluiten we die kerncentrales, als we afhankelijk zijn van het gas van Rusland? En de kans dat de facturen nog gaan stijgen als het oorlog wordt, is zeer reëel. U bent de beste vriend van Poetin”, zo wierp Francken De Vriendt voor de voeten.
  • Die repliceerde door te stellen dat het wat te makkelijk is om te vervallen in karikaturen. “Inzetten op energieonafhankelijkheid, inzetten op groene energie, dat is het antwoord. Maar het uranium halen wij niet in de Limburgse steenkoolmijnen, maar bij dubieuze leveranciers. Dat beseft u toch ook?“, vroeg hij aan Francken.
Meer