Bill Dudley, lid van het monetaire beleidscomité van de Federal Reserve van 2009 tot 2018, is in een column op Bloomberg zeer kritisch voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die moet volgens hem haar excuses aanbieden voor de gemaakte fouten in het verleden.
De renteverhogingen van de Federal Reserve zijn voelbaar tot ver buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Door het verstrakkende geldbeleid is het lucratiever om onder meer te investeren in Amerikaans staatspapier. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt momenteel zo’n 3,9 procent, wat de dollarkoers een boost geeft ten opzichte van andere munteenheden. Daardoor moeten internationale kopers bijvoorbeeld fors meer betalen voor olie, want die prijs wordt uitgedrukt in dollars.
Slecht nieuws voor ontwikkelingslanden
Voornamelijk voor de ontwikkelingslanden is een sterke dollar slecht nieuws. “Naast de duurdere invoer van voedsel en energie, worden zij geconfronteerd met een terugval van de instroom van buitenlands kapitaal (waardoor de financiering van de invoer wordt bemoeilijkt) en toenemende moeilijkheden om hun reeds zware schulden in dollars af te lossen”, merkt Dudley op in een column op Bloomberg.
Het voormalige lid van het beleidscomité voegt eraan toe dat de monetaire instelling nu niet meer van koers kan veranderen. “Die moet nu de inflatie onder controle krijgen. Buitensporige fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen hebben de vraag naar goederen, diensten en arbeid aangewakkerd, zodat de centrale bank nu moet verkrappen en de werkloosheid voldoende moet opdrijven om de loon- en prijsstijgingen af te remmen”, verduidelijkt hij. “Indien de centrale bank nu niet hard genoeg optreedt, zal de inflatie meer verankerd raken, waardoor de monetaire instelling later nog drastischere maatregelen zal moeten nemen.”
“Fed moet haar excuses aanbieden”
Maar dat neemt niet weg dat de Federal Reserve volgens hem haar excuses moet aanbieden aan de rest van de wereld. “Die heeft twee fouten gemaakt“, klinkt het. “Om te beginnen heeft de Fed een verkeerde strategie gebruikt. Door de beperkingen die de centrale bank zichzelf heeft opgelegd kon die pas de rente verhogen als de economie op volle toeren draaide én de inflatie boven 2 procent zou staan. Dat heeft ervoor gezorgd dat de rente in maart nog steeds op 0 procent stond, terwijl de economie duidelijk aan het oververhitten was.”
Voorts haalt hij de ongelukkige prognoses van de Fed aan. “De Fed maakte twee belangrijke prognosefouten. De inflatiedruk was veel breder en hardnekkiger dan verwacht. Daarnaast was de arbeidsmarkt veel krapper dan voorspeld”, verduidelijkt hij.
“Nederigheid is altijd waardevol als je onbedoeld het leven van anderen moeilijker hebt gemaakt. En door haar fouten te erkennen, kan de Fed de garantie geven dat ze die niet meer zal maken”, besluit Dudley.
(fjc)