Alle ogen zullen vrijdag gericht zijn op de Jackson Hole-conferentie, waar verschillende centrale bankiers en academici samenkomen. Het is in het bijzonder uitkijken naar de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Verwacht wordt dat hij zal benadrukken dat het bedwingen van de inflatie de absolute prioriteit van de Amerikaanse centrale bank blijft.
De vorige (digitale) bijeenkomst van academici en centrale bankiers zal ongetwijfeld een wrange nasmaak nagelaten hebben bij Powell. Hij was er vorig jaar immers van overtuigd dat de opflakkerende inflatie slechts een tijdelijk fenomeen was. Intussen is gebleken dat de voorzitter van de Fed toen de situatie totaal verkeerd had ingeschat. Sinds het einde van de coronapandemie (en de start van de oorlog in Oekraïne) moeten de Amerikanen lijdzaam toezien hoe het leven almaar duurder wordt.
Maar deze maand was er wel sprake van een lichtpuntje. Uit het inflatierapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten vorige maand “beperkt” bleef tot 8,5 procent (op jaarbasis). In juni was er nog sprake van een geldontwaarding van 9,1 procent. Het inflatiecijfer is ook lager dan verwacht. Economen gingen ervan uit dat de consumentenprijzen zouden stijgen met 8,7 procent.
Druk neemt af
Door het beter dan verwachte inflatierapport neemt de druk op Powell af om een vervolg te geven aan de forse renteverhogingen van de afgelopen maanden. Tijdens de jongste twee rentevergaderingen hadden de Fed-bestuursleden telkens gekozen voor een verhoging met 75 basispunten. Experts merken echter op dat Powell niet te snel het geweer van schouder zal veranderen. Volgens hen moet de voorzitter nu aantonen dat de Amerikaanse centrale bank meer dan ooit bereid is om de inflatie te bestrijden.
De afgelopen maanden is bijvoorbeeld duidelijk geworden hoe snel het sentiment op de markt kan keren. Denk bijvoorbeeld aan de beursreactie op de rentevergadering in juli. Powell hintte toen op een vertraging van de renteverhogingen, wat de techaandelen en cryptomunten toen een boost gaf. In aanloop naar die vergadering waren de beleggers overigens bang dat een verhoging met 100 basispunten een optie was.
Enkele dagen na de publicatie van het Fed-besluit was de Amerikaanse tienjaarsrente gezakt naar zo’n 2,6 procent. Dat was toen het laagste punt in bijna vier maanden tijd. Intussen heeft die langetermijnrente opnieuw de kaap van 3 procent gerond. Hoe dan ook is een daling van de langetermijnrente niet wenselijk voor de Fed. Die verhoogt net de rentes om geld uit de reële economie te halen. Bij een hogere rente is het immers interessanter om te sparen. Lenen wordt dan weer minder aantrekkelijk. Dat moet de inflatie doen afzwakken.
Geloofwaardigheid Fed staat op het spel
Experts merken op dat er voor de Federal Reserve meer op het spel staat dan een torenhoge inflatie. Volgens hen moet Powell het vertrouwen in de instelling herstellen. “De Fed moet de situatie opnieuw onder controle krijgen, zeker nadat de markten de afgelopen maanden hebben aangegeven dat ze ervan overtuigd zijn dat het ergste achter de rug is”, zei Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Global Investors, afgelopen weekend in een interview met Bloomberg. “Dat betekent dat Powell vrijdag een zeer havikachtige toon zal moeten aanslaan en hopelijk zal dat genoeg zijn om de markt te overtuigen.”
Zij vindt dat Powell moet erkennen dat de economie vertraagt en waarschijnlijk verder zal vertragen. “Hij moet duidelijk maken dat een vertragende economische groei de Fed niet zal tegenhouden om de rente te verhogen. De inflatiebestrijding moet de absolute prioriteit zijn”, klonk het.
Voorstanders van meer (forse) renteverhogingen
Enkele Fed-bestuursleden hebben intussen al benadrukt dat het einde van de renteverhogingen nog niet in zicht is. Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, zei bijvoorbeeld eerder deze maand tijdens een toespraak op het Aspen Ideas Festival dat het voor de Amerikaanse centrale bank nog veel te vroeg is om de overwinning op de inflatie uit te roepen.
Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank van San Francisco, sloot dan weer in een interview met de Financial Times een nieuwe verhoging met 75 basispunten niet uit. “De inflatie blijft veel te hoog en komt niet in de buurt van onze doelstelling”, klonk het. De Federal Reserve streeft naar een geldontwaarding van gemiddeld 2 procent.
(fjc)