Sombere vooruitzichten voor 2023: “Fed zal rente verder verhogen tot minstens 5 procent”

Beleggers zijn pessimistischer over wat de toekomst brengen zal na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport. Daaruit bleek dat de inflatie in september hoger lag dan verwacht.

Waarom is dit belangrijk?

Het inflatierapport geeft weer hoe het gesteld is met de levensduurte in de grootste economie van de wereld. Het september-rapport, dat vorige week werd uitgebracht, toont daarbij weinig tot geen verbetering. Daardoor is de kans nu groot dat de hoge inflatie het komende jaar zal aanhouden, waardoor de Federal Reserve extra renteverhogingen zal moeten aankondigen.

De essentie

Beleggers vermoeden dat de inflatie ook volgend jaar hoge toppen zal scheren.

  • Ze vrezen daarbij voor een rente van 5 procent tegen mei 2023, op basis van futuresmarkten die de federale fondsrente volgen. Voor de publicatie van het inflatierapport gingen de beleggers uit van een verhoging tot 4,6 procent.

  • Rentestrateeg Edward Al-Hussainy van Columbia Threadneedle zegt in een reactie tegenover de Financial Times, dat de markten dat percentage nóg hoger zouden kunnen duwen. “Maar we bevinden ons ook in een fase waarin de Fed het risico loopt niet aan de marktverwachtingen te kunnen voldoen”, verwijzend naar de financiële stabiliteit van de VS.

  • De Fed zal naar alle verwachtingen in november uitpakken met een vierde opeenvolgende renteverhoging met 75 basispunten. Dat ligt ook in lijn met de verwachtingen van de beleggers. Dat zou de rente op 3,75 procent brengen. Een getal dat aanzienlijk hoger ligt dan het niveau van bijna nul begin dit jaar.

  • De renteverhogingen zouden vervolgens in december diezelfde trend voortzetten, menen beleggers. Volgens hen is dat het gevolg van een mix van hoge inflatiecijfers met een veerkrachtige arbeidsmarkt.

  • In februari wordt de eerste renteverhoging van het nieuwe jaar verwacht, daarbij wordt een verhoging met een half procentpunt voorspeld.

Hoe komt dat, en wat nu?

Omdat de inflatie door het dak schoot als gevolg van de overmatige geldcreatie tijdens de coronacrisis, en de toenemende loondruk, moest de centrale bank van de Verenigde Staten de afgelopen maanden ingrijpen door renteverhogingen toe te passen. Tot nu toe levert dat verstrakkend geldbeleid niet al te veel resultaten op: de oplopende inflatie lijkt maar niet aan kracht in te boeten.

PeriodeInflatie in %
Januari7,48
Februari7,87
Maart8,54
April8,26
Mei8,58
Juni9,06
Juli8,53
Augustus8,26
September8,20
Bron: www.global-rates.com

Daardoor zal de Fed wellicht nog een tijd lang bijkomende renteverhogingen toepassen. Daar zal pas een einde aan komen wanneer de inflatie (op jaarbasis) afneemt, wat dus nog niet het geval is.

(ns)

Meer