Fed laat rente ongemoeid en verhoogt groeiverwachtingen 2021 en 2022

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente ongemoeid gelaten. De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten had eerder al gezegd dat de rente nog zeker tot en met 2023 dicht bij 0 zou blijven.

Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief staat tussen de 0 en 0,25 procent. Het opkoopprogramma voor obligaties en gebundelde hypotheekschulden blijft overeind. Dit omdat de vooruitzichten, mede door de uitrol van coronavaccins, voor volgend jaar beter zijn.

Economische groei

Voor volgend jaar rekent de Fed op een economische groei in de VS van 4,2 procent, waar bij een eerdere raming van 4 procent groei werd uitgegaan. In 2022 zou de groei 3,2 procent bedragen.

Daarbij stelt de Fed de verwachte werkloosheid voor 2021 bij naar 5 procent van de beroepsbevolking (5,5 procent in een eerdere schatting) en 4,2 procent een jaar later.

De vergadering van de Fed kwam een week na die van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft vorige week het pandemieprogramma PEPP met nog eens 500 miljard euro tot 1.850 miljard euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20