Fed brengt witboek voor digitale dollar uit: wat staat er in die blauwdruk?

De Amerikaanse Federal Reserve bracht dinsdag een witboek uit voor een eigen digitale centrale bankmunt (CBDC). Zo wil de Fed de discussie over een digitale dollar op gang brengen.

Zeker 79 landen zijn op dit moment bezig met onderzoek naar een digitale versie van de eigen centrale bankmunt, ofwel CBDC’s. Die nieuwe generatie fiduciair geld kan omschreven worden als “cryptoachtig” omdat het in veel gevallen gebruik zal maken van blockchaintechnologie. Maar in tegenstelling tot cryptomunten zullen CBDC’s volledig gecentraliseerd zijn binnen een centrale bank.

De Verenigde Staten pakken de ontwikkeling van hun CBDC voorlopig zeer voorzichtig aan. Federal Reserve (Fed)-voorzitter Jerome Powell haalde al verschillende keren aan dat een digitale dollar eerst de “duidelijke steun van de uitvoerende macht en het Congres” zou moeten genieten voor die in de wet getekend kan worden.

Daarom bracht de Fed dinsdag uiteindelijk toch een witboek uit voor de digitale dollar. Zo’n blauwdruk is in feite een document dat beschrijft hoe een overheidsbeleid, een nieuwe technologie of product werkt en waarom (en hoe) het een specifiek probleem oplost. Op die manier wil de Fed eerst de discussie over de digitale dollar op gang brengen, zonder zich te verbinden met concrete plannen om een CBDC uit te brengen.

Hypercentralisatie?

Zeer interessant en enigszins beangstigend: In het witboek staat duidelijk opgetekend dat een digitale dollar fundamenteel anders zal werken dan andere digitale transacties in de VS. Momenteel worden digitale transacties behandeld door verschillende banken. Dat systeem kan wel eens compleet op zijn kop gezet worden met een CBDC. 

In het witboek staat dat de digitale dollar zal dienen als een “token” die direct aangehouden en gevorderd wordt door de centrale bank. Dat lijkt op het eerste gezicht op fysieke dollars, die ook allemaal “Federal Reserve Notes” zijn en door de gebruiker worden aangehouden. 

Maar in het Fed-document is er sprake van een “tussenmodel” voor CBDC’s, waarbij banken en betaalbedrijven een rekening of digitale portemonnee zouden moeten creëren bij de Fed. Volgens het huidige idee van de Fed zou er dus sprake zijn van een hypercentralisatie van financiën, waarbij het instituut het volledige overzicht over transacties in handen zou kunnen krijgen.

“Balans tussen privacy en criminele activiteit ontmoedigen”

Dit systeem zou dienen om de privacy van de Amerikanen te bewaken en illegale zwendel tegen te gaan, oppert de Fed in zijn betoog.

“Hoewel een CBDC een veilige, digitale betalingsmogelijkheid kan bieden voor huishoudens en bedrijven naarmate het betalingssysteem zich verder ontwikkelt, en kan resulteren in snellere betalingsmogelijkheden tussen landen, kunnen er ook nadelen aan verbonden zijn. Uitdagingen zijn onder meer het handhaven van de financiële stabiliteit en ervoor zorgen dat de digitale dollar een aanvulling vormt op bestaande betaalmiddelen”, voert het instituut nog aan.

Of de privacy van Amerikanen wel degelijk in goede handen is binnen een buitengewoon gecentraliseerd plan wordt echter niet voldoende uitgeklaard. “De bescherming van de privacy van de gebruiker is van cruciaal belang. Elke CBDC moet echter de balans bieden tussen het waarborgen van de privacy van de gebruiker en het bieden van de transparantie die nodig is om criminele activiteiten te ontmoedigen”, besluit het witboek.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.