Febelfin lanceert maandag een campagne tegen phishing. Opvallend is dat een vijfde van de e-mails inhaakt op het coronavirus, blijkt uit bijkomend onderzoek van de bankenfederatie.
Phishing is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs proberen om gevoelige informatie te vergaren. Vaak sturen ze e-mails met links naar een valse website, waar ze dan vrije toegang tot een bankrekening proberen te verkrijgen. Doordat veel winkels nu gesloten zijn, bestellen en bankieren mensen vaker online. Dat is een ideaal scenario voor phishing. Google detecteert dagelijks 18 miljoen phishingmails over corona.
Het hoeft daarom niet te verbazen dat het onveiligheidsgevoel online bij veel mensen toeneemt. Uit een bevraging van onderzoeksbureau Indiville, afgenomen tussen 7 en 10 april bij 1.183 respondenten, blijkt dat 4 op de 10 Belgen zich online minder veilig voelen sinds de uitbraak van de pandemie. 39 procent verklaart afgelopen maand een phishingbericht te hebben ontvangen.
Deepfake-video
Tegelijk lanceert Febelfin twee video’s om de Belgen te wijzen op de gevaren van phishing. ‘Thuis’-actrice Leah Thys en ‘Eén’-presentator Thomas Vanderveken ‘leenden’ hun gezicht aan de campagne. Dat kan u best letterlijk nemen, want de Bekende Vlamingen werkten niet bewust mee aan de campagne. Febelfin plakte hun hoofden op het lichaam van onbekende personen, via deepfake-technologie.
Het resultaat is enerzijds een video waarin de 74-jarige actrice haar beste dansmoves bovenhaalt en anderzijds een video waarin de presentator een voortuintje vernielt. ‘Waarschijnlijk fake’, staat er in beeld. Daarna komt de vergelijking met de online wereld. ‘Je bank die je codes opvraagt voor een veiligheidsupdate via een link? Altijd fake.’
Ook 2dehands werkt mee aan de campagne en roept op om steeds voorzichtig en waakzaam te zijn. De verkoopsite vraagt bijkomend om enkel gebruik te maken van vertrouwde betaalmethoden, zoals PayPal of een bankoverschrijving. Alle tips om phishing te voorkomen, kunt u overigens rustig nalezen op www.beschermjezelfonline.be.