Febelfin en Parket Antwerpen waarschuwen voor kaartophalers

De bankenfederatie Febelefin en het Parket van Antwerpen waarschuwen voor een toenemend fenomeen van fraude door zogenaamde kaartophalers. Dat is een fraudetechniek waarbij criminelen je bankkaart en pincode proberen te bemachtigen.

Context: Hoe werkt fraude met kaartophalers?

  • Oplichters doen zich voor als een bankmedewerker en bellen je op om je te verwittigen dat je bankkaart vervangen moet worden wegens een probleem of omdat die vervallen zou zijn. Soms versturen ze ook een voorafgaand phishing-bericht. 
  • Ze vragen vervolgens of ze thuis kunnen langskomen om de bankkaart op te halen. Soms vragen ze ook om je pincode te delen of in te loggen met internet banking (waarbij ze meekijken om je pincode te zien). In sommige gevallen stelen ze ook andere spullen tijdens “hun huisbezoek.”
  • Het grote doel van de kaartophalers is om je bankkaart en pincode te bemachtigen.
  • Het is vooral de oudere bevolking die geviseerd wordt door deze fraudevorm. Het parket stelt vast dat veel van de oplichters jongeren tussen 15 en 25 jaar zijn.  

In het nieuws: Febelfin en Parket Antwerpen vrezen piek in fraude met kaartophalers tijdens de zomervakantie.

  • Het Parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht nog een piek tijdens de zomervakantie. Door de extra vrije tijd van de jongeren zou het aantal pogingen tot fraude door kaartophalers nog drastisch kunnen toenemen.
  • “Met de zomermaanden in het vooruitzicht, hebben de – meestal jonge – daders, gewoonweg meer tijd om dergelijke feiten te plegen. De ervaring leert ons dan ook dat we de komende tijd een piek in het aantal kaartophalingen kunnen verwachten. Daarom willen we bij de start van de zomervakantie nog eens iedereen oproepen om extra waakzaam te zijn en anderen hiervoor te waarschuwen”, aldus Peter Peereboom, magistraat bij het Parket van Antwerpen die gespecialiseerd is in cybercrime.

Hoe vermijden dat je ten prooi valt van kaartophalers?

Tips: Je kan gelukkig enkele maatregelen nemen om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van dergelijke fraudetechnieken. Daarbij is het belangrijk om een kaartophaler zo snel mogelijk te herkennen. Waar moet je op letten?

  • Ze doen er alles aan om zo snel mogelijk bij je thuis langs te komen en dit soms ook op rare tijdstippen: ’s morgens vroeg, laat ’s avonds, in het weekend.
  • Ze verschijnen heel snel na of zelfs tijdens het telefonisch contact.
  • Ze zien er vaak niet uit als bankmedewerkers en zijn (erg) jong.
  • Ze vragen naar jouw bankkaart en je pincode. “Een bankmedewerker zal dit nooit doen”, benadrukt Febelfin.
  • De bankenfederatie voegt eraan toe dat een bankmedewerker nooit bij jou thuis zal langskomen om je bankkaart of pincode op te halen. “Je bank zal ook nooit om jouw pincode vragen, niet via telefoon en ook niet via een link in een e-mail, SMS of bericht op social media. Geef dus nooit je pincode door”, voegt Febelfin eraan toe.

Tips (2): Wat als je toch het slachtoffer bent geworden van kaartophalers?

  • Om te beginnen, adviseert Febelfin je om Card Stop te bellen op 078 170 170.
  • Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bank. De banken beschikken over fraudediensten die hiervoor 24/7 beschikbaar zijn. De contactgegevens vind je op de website van Card Stop.
  • Tot slot raadt de bankenfederatie aan om aangifte bij de politie te doen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.