Het laadpalenbedrijf Fastned wil met de uitgifte van een vijfjarige obligatie opnieuw geld ophalen bij de Belgen. Wie intekent op het schuldpapier krijgt, net zoals bij de voorgaande uitgifte, een coupon van 6 procent.
Key takeaways
- Fastned heeft opnieuw een obligatie met een coupon van 6 procent op de markt gebracht.
- Na betaling van de emissiekosten en de roerende voorheffing ontvangen de obligatiehouders jaarlijks een coupon van 4,16 procent netto.
- In 2024 heeft Fastned meer dan 82 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van drie obligaties
In het nieuws: Fastned wil vers kapitaal aantrekken.
- Het laadpalenbedrijf klopt daarvoor regelmatig aan bij de Belgische (en Nederlandse) spaarders. Fastned heeft de voorbije jaren al meermaals een obligatie met een coupon van 6 procent op de markt gebracht. En dat is deze keer niet anders.
- Na betaling van de emissiekosten (0,25 procent voor inlagen onder de 50.000 euro of kosteloos voor alles boven dat plafondbedrag) en de roerende voorheffing (30 procent) ontvangen de obligatiehouders jaarlijks een coupon van 4,16 procent.
- De rente wordt elk kwartaal uitgekeerd. Dat betekent dus dat je elke drie maanden een kwart van de jaarrente ontvangt.
- De looptijd van de obligatie bedraagt, net zoals bij een voorgaande emissie, vijf jaar.
- Intekenen kan per schijf van 1.000 euro (en veelvouden daarvan). Zowel Belgen als Nederlanders kunnen opnieuw een deel van hun spaargeld beleggen in het schuldpapier.
- Intekenen kan tot en met 19 februari.
Terugblik: In 2024 heeft Fastned meer dan 82 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van drie obligaties, waarbij de laatste tranche in oktober 2024 welgeteld 21,5 miljoen euro heeft opgebracht.
Verlies de risico’s niet uit het oog
Opgelet: Er zijn risico’s verbonden aan een obligatiebelegging.
- Je riskeert een deel van je kapitaal te verliezen als de emittent, de uitgever van de obligatie, financiële problemen heeft, of over de kop gaat. Kans bestaat ook dat het bedrijf er niet langer in slaagt om de coupons te betalen.
- Je kunt de obligaties op de secundaire markt verkopen (voor het einde van de looptijd), maar je loopt dan het risico dat je een deel van het geïnvesteerde kapitaal verliest. Het schuldpapier wordt minder waard als de rente stijgt. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren.
Extra aandachtspunt: Daar komt nog eens bij dat de coupon die Fastned uitbetaalt hoog is in vergelijking met andere obligaties. Een hoge coupon gaat doorgaans gepaard met meer risico’s.
- Het bedrijf is nog steeds verlieslatend. “Fastned heeft in recente periodes verliezen geleden en is mogelijk niet winstgevend in de toekomst, dit zou een wezenlijk negatief effect kunnen hebben op de financiële positie van het bedrijf”, staat er in de prospectus.
- Daarenboven heeft Fastned eerder deze maand de groeiverwachtingen voor 2025 naar beneden bijgesteld. Ook de winstmarges vallen lager uit dan het bedrijf eerder had verwacht. Het laadpalenbedrijf verwacht dit jaar een omzet van meer dan 325.000 euro per laadstation. Bij een vorige prognose ging Fastned nog uit van gemiddeld 400.000 euro per station.
- Maar: De onderneming zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen en behaalde in 2024 voor het eerst een omzet van ruim 100 miljoen euro.
- Voor de langere termijn blijft Fastned alsnog optimistisch gestemd. Gemeten naar omzet, staat Fastned naar eigen zeggen nu al in de top drie van snellaadbedrijven in Europa.