Farmabedrijf Biogen legt 1,5 miljard dollar op tafel voor gefaald depressiemedicijn

De Amerikaanse farmabedrijven Biogen en Sage Therapeutics kondigen maandag een samenwerking aan voor de ontwikkeling van het medicijn zuranolone tegen allerlei depressiestoornissen. Het middel deed het vorig jaar niet goed in een studie over zogenaamde majeure depressies, de meest voorkomende vorm.

Volgens de deal betaalt Biogen 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan Sage om de therapie in handen te krijgen. Sage krijgt 875 miljoen dollar in cash en de rest koopt Biogen in aandelen van het bedrijf. Later kunnen nog mijlpaalbetalingen volgen die nog eens 1,6 miljard dollar kunnen opbrengen.

Biogen zegt in een mededeling dat zuranolone ‘zeer complementair’ zal zijn met zijn andere behandelingen, onder andere tegen de spierziektes multiple sclerosis, ALS en spinale musculaire atrofie. Voorts ontwikkelt het bedrijf medicijnen tegen alzheimer en parkinson.

Gefaalde studie

Nochtans kan het middel niet de beste resultaten voorleggen. Vorig jaar organiseerde Sage een grote studie om te kijken of zuranolone werkt tegen majeure depressie, een depressievorm waar 17 procent van de wereldbevolking aan lijdt.

In eerste instantie bleek het beter te werken dan het placebo, maar na twee weken was er al geen statistisch verschil meer tussen het valse en het echte medicijn. Volgens Sage was dat vooral de schuld van deelnemers die het medicijn uiteindelijk niet hebben ingenomen.

Drie nieuwe studies

Niet lang daarna lanceerde het bedrijf nog drie studies, waarvan één om opnieuw te zien of het werkt als hoofdmedicijn tegen majeure depressie. De twee andere studies onderzoeken of zuranolone werkt tegen postnatale depressie en tegen majeure depressie als noodmedicatie in combinatie met een ander medicijn. De studies zouden moeten afgerond zijn tegen eind 2021.

Biogen heeft goede hoop op de resultaten van die studies en denkt dat zuranolone ook kan werken tegen bipolaire stoornis en angststoornissen. Daarnaast heeft Sage ook nog Zulrasso in portefeuille, een medicijn dat zijn werking tegen postnatale depressie al heeft bewezen en ondertussen al op de markt werd gebracht.

Meer