Solliciteren is niet iets wat je in de regel elke dag doet, maar het voeren van een goed sollicitatiegesprek kun je gelukkig wel leren. Dot gesprek komt in zicht zodra je vrijwel de gehele sollicitatieprocedure hebt doorlopen:
- je hebt een sollicitatiebrief gestuurd,
- je CV en eventueel; andere belangrijke documenten ingeleverd
Alleen het sollicitatiegesprek staat nog op het programma. De tijd is dus bijna aangebroken om de puntjes helemaal op de i te zetten en een goede arbeidsovereenkomst aan te gaan. Het enige waar je nu nog je aandacht op moet richten is op de juiste voorbereiding voor het sollicitatiegesprek, maar daar gaan we je een handje bij helpen door je van een aantal handige tips en adviezen te voorzien.
Wat moet doen of juist laten?
Om te weten te komen wat je tijdens een sollicitatiegesprek het beste kun doen, maar vooral ook laten, kun je eerdere sollicitatiegesprekken die je hebt gevoerd eens grondig onder de loep nemen en andere mensen om hun mening vragen als je met bepaalde kwesties in je maag zit. Je komt er immers niet door alleen maar acht te slaan op adviezen zoals:
- ga altijd goed rechtop zitten tijdens het sollicitatiegesprek,
- zorg ervoor dat je eruit ziet om door een ringetje te halen.
Deze tips worden echter nog steeds als eerste naar voren gebracht, terwijl de meeste sollicitanten hier al lang van op de hoogte zijn en daar uiteraard ook gehoor aan geven. Hieronder hebben we daarentegen een aantal goede tips en adviezen voor je verzameld om je te helpen vóór, tijdens en na een sollicitatiegesprek.
Voor het sollicitatiegesprek
- Verdiep je in het bedrijf
Vandaag de dag is het niet echt lastig meer om allerlei informatie over bedrijven te vergaren. Op het internet worden immers een heleboel bedrijfsgegevens en informatie openbaar gemaakt, zoals de behaalde winst in een bepaalde periode, jaarverslagen en zelfs allerlei blogs.
Ondanks het feit dat er bergen informatie voor het grijpen liggen, maken daar nog steeds veel te weinig sollicitanten gebruik van. Vaak is het dan ook al erg bijzonder als een sollicitant voor een gesprek de homepage van het bedrijf heeft bezocht. Je kunt het vergelijken met het schrijven van een boekverslag waar je echter een aantal hoofdstukken en de meest belangrijke passages in vergeet te vermelden. Bij voorkeur ga je wel eerst op onderzoek uit en probeert informatie in te winnen over de toekomstplannen van je potentiële nieuwe werkgever. Verder kun je proberen te achterhalen waar de grootste kansen van het bedrijf liggen.
Je zult hierbij niet sterk staan als je erg voor de hand liggende zaken aanhaalt, zoals het benoemen van een mogelijke uitbreiding omdat er onlangs een innoverend product op de markt is gebracht door het bedrijf. Beter richt je je aandacht dus op wat minder voor de hand liggende zaken, zoals de opbrengsten van gevoerde reclamecampagnes. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je zo laten zien dat je je werkelijk in het bedrijf en de bedrijfsvoering hebt verdiept en dat zal je meestal een zekere voorsprong geven in het sollicitatieproces.
Je laat zo namelijk zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in het bedrijf en dus gericht gezocht hebt om bepaalde antwoorden te vinden.
1. Maak gebruik van Google Alerts
Het up to date houden van nieuws over het bedrijf waar je een sollicitatieprocedure hebt lopen is doorgaans niet eenvoudig, in het bijzonder als je op dat ogenblik je pijlen op meer dan één bedrijf hebt gericht. Gelukkig kun je Google Alerts gebruiken als reddende engel; met deze tool kun je immers op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelen binnen bedrijven op elk gewenst moment en zo up to date blijven voor wat betreft de actuele gebeurtenissen zonder daar naar te hoeven zoeken.
Om Google Alerts te kunnen gebruiken, ga je als volgt te werk:
- Surf naar google.com/alerts,
- Typ de naam van het te volgen bedrijf in,
- Geef je e-mailadres in, mits je nog niet eerder aan bent gemeld bij Gmail,
- Al snel zul je updates ontvangen van het opgegeven bedrijf en daardoor zul je beter voorbereid op een sollicitatiegesprek kunnen verschijnen.
2. Gebruik de app sociale sweepster
Vandaag de dag zal 91 procent van alle werkgevers op zoek gaan naar meer informatie over sollicitanten via hun accounts op sociale media. In het bijzonder zullen ze daarbij letten op zaken die mogelijk in het nadeel kunnen werken van het bedrijf. Gelukkig hoef je nu niet direct handmatig al je posts te gaan verwijderen waarvan je denkt dat dit je in een minder fraai daglicht kan stellen. Er is namelijk een veel eenvoudigere oplossing: gebruik de app social sweepster. Deze app zal vervolgens alle aanstootgevende foto’s met ‘verdachte’ situaties of voorwerpen opsporen. De app is zelfs in staat om ongeoorloofde uitspraken en teksten op te sporen zodat je ook die eenvoudig van je profielen kunt verwijderen. Je verleden zal op deze manier niet langer roet in het eten kunnen gooien tijdens een sollicitatieprocedure.
Volgens de directeur van social sweepster worden nog steeds erg veel sollicitanten afgewezen als gevolg van iets wat er op hun social media is gevonden. De app zal je echter helpen om de eerste indruk die je achterlaat bij een werkgever te optimaliseren.
3. Plan het sollicitatiegesprek op een dinsdag om 10.30 uur
Volgens deskundigen is de beste tijd om een sollicitatiegesprek te houden elke dinsdag om 10.30 uur. Tot deze conclusie zijn onderzoekers gekomen nadat ze hebben gekeken naar de talloze verantwoordelijkheden van de gesprekspartner(s) tijdens de sollicitatiegesprekken. Ook de tijdstippen waarop zij bezig zijn met de uitvoering van deze verantwoordelijkheden zijn nauwkeurig onder de loep genomen. Er moet immers worden gereageerd op binnengekomen e-mails, projecten moeten uitgewerkt worden en verder zullen er nog een heleboel andere taken op hen liggen te wachten. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met een erg drukke, en vaak gestreste en gehaaste gesprekspartner, is het essentieel om een moment te kiezen dat deze in de meest ideale conditie zijn om je te woord te staan.
Tijdens het onderzoek is vast komen te staan dat je het beste een sollicitatiegesprek kunt plannen om 10.30 uur op een dinsdag omdat je: piek- of juist dalmomenten moet vermijden, zoals die er vaak zijn op maandagen en vrijdagen. Werknemers zullen immers een versnelling op moeten schakelen om huntaken nog gedaan te krijgen voor die week, of juist rustig aftellen tot het weekend is aangebroken. Een dergelijk patroon is ook te zien op elke afzonderlijke werkdag: ook dan moet je proberen om de start of het beëindigen van een werkdag te vermijden als moment voor een sollicitatiegesprek.
Daarnaast is het ook zaak om enige tijd rond de lunch te vermijden. Vlak voor de middagpauze, kan je gesprekspartner namelijk al te hongerig zijn om zich goed te kunnen concentreren, terwijl direct na de lunch hij, of zij, in een dipje van loomheidterecht kan zijn gekomen.
Bij het bepalen van het meest geschikte moment voor het voeren van een sollicitatiegesprek zit echter ook een addertje onder het gras. Onderzoek heeft namelijk aan weten te tonen dat het gesprek met de meest gunstige uitkomst het sollicitatiegesprek zal zijn dat als eerste ten einde komt omdat er dan vaak beslissingen snel en zonder veel overleg worden genomen, De voorkeur zal immers onbewust en direct uitgaan naar de kandidaat die zich als eerste aan heeft gediend.
4. Zorg voor voldoende kopieën
Wanneer je uit bent genodigd voor een sollicitatiegesprek, dan doe je er altijd verstandig aan om voldoende kopieën mee te nemen van je CV, diploma’s en andere belangrijke documenten. Hoewel in de meeste gevallen je gesprekspartner(s) zich goed zullen hebben voorbereid, bestaat er altijd een kans dat één van hen diens dossier is vergeten, of dat er bepaalde documentatie over je ontbreekt. In dergelijke situaties zal het je absoluut sieren als je een eigen kopie kunt overhandigen zodat het gesprek direct doorgang kan hebben. Zo laat je zien dat je op alles bent voorbereid en efficiënt te werk wilt gaan.