Familie George Floyd krijgt 27 miljoen dollar van Minneapolis in minnelijke schikking

De Amerikaanse stad Minneapolis zal de nabestaanden van George Floyd een schadevergoeding van 27 miljoen dollar (22,6 miljoen euro) betalen nadat de gemeenteraad unaniem instemde met een minnelijke schikking. De zwarte Amerikaan kwam vorig jaar door politiegeweld om het leven.

In juli had de familie van Floyd een rechtszaak aangespannen tegen de stad Minneapolis en de vier voormalige agenten die bij zijn dood betrokken waren. Volgens de aanklacht bevorderde de stad een cultuur van buitensporig geweld en straffeloosheid binnen het politiekorps. 

Floyd werd op 25 mei gearresteerd omdat hij werd verdacht van het betalen met een vals biljet van 20 dollar in een supermarkt. Hij stierf nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek drukte, ondanks de smeekbeden van de 46-jarige om hem te laten ademen. Na zijn dood volgden wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme.

‘Ik zou alles teruggeven’

De broer van George Floyd, Philonise Floyd, liet weten dat hij de schadevergoeding zou teruggeven als hij daardoor zijn broer kon terugzien. ‘Ik dank de staat Minnesota voor het regelen van deze schikking’, zei hij tijdens een persconferentie. ‘Maar ook al is mijn broer niet hier, hij is hier bij mij in mijn hart. Want als ik hem terug kon krijgen, zou ik dit allemaal teruggeven.’

Ook zijn zus reageerde al op het nieuws in een verklaring: ‘Hoewel we onze geliefde George nooit meer terug zullen krijgen, zullen we onvermoeibaar blijven werken om deze wereld voor iedereen een betere en veiligere plek te maken.’

Eerder deze week raakte bekend dat de selectie van de jury van start is gegaan voor de rechtszaak van Derek Chauvin, de ex-politieagent die beschuldigd wordt van de moord op George Floyd. De selectie van de twaalf juryleden en vier vervangers kan tot drie weken duren. Chauvin pleit onschuldig. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20