Facebook wil journalisten en activisten beter beschermen: die groepen worden voortaan beschouwd als “onvrijwillige publieke figuren”

Facebook zal activisten en journalisten voortaan beschouwen als “onvrijwillige” publieke figuren en dus meer bescherming bieden tegen pesterijen en intimidatie. Dat maakte Antigone Davis, hoofd veiligheid bij Facebook, bekend in een blogbericht op de site.

Facebook wil naar eigen zeggen journalisten en activisten beter beschermen omdat die meer in de publieke belangstelling staan vanwege hun werk dan vanwege hun publieke persoonlijkheid. Het socialemediebedrijf maakt al langer een onderscheid tussen publieke personen en privépersonen.

Bescherming

“In ons beleid inzake pesten en intimidatie wordt een onderscheid gemaakt tussen publieke figuren en privépersonen om de vrijheid van meningsuiting en een legitiem openbaar debat mogelijk te maken rond personen die in de publieke belangstelling staan”, aldus Davis.

In de beleidsdetails van Facebook staat dat het bedrijf aanvallen gericht aan publieke personen verwijderd als die ernstig zijn, zoals seksuele intimidatie, of als de publieke figuren rechtstreeks getagd worden in zo’n aanval.

“Bij het actualiseren van ons beleid hebben wij een groot aantal belanghebbenden wereldwijd geraadpleegd, zoals vrouwelijke politici en journalisten”, staat er in het blogbericht. “We zullen blijven samenwerken met deskundigen en luisteren naar leden van onze gemeenschap om ervoor te zorgen dat onze platforms veilig blijven.”

Het bedrijf wil geen lijst geven met namen die tot de groep publieke figuren behoren. Dat wordt per geval bepaald.

Facebook onder vuur

De beleidswijziging komt er net op een moment dat Facebook zich in het oog van de storm bevindt. Eerder deze maand maakte de klokkenluider Frances Haugen, voorheen productmanager bij Facebook’s Civic Integrity groep, bekend dat Facebook zijn algoritmen bewust aanpast om de winst te maximaliseren. Verschillende Amerikaanse senatoren hebben na een hoorzitting van Haugen beloofd dat ze Facebook strenger zullen reguleren.

Daarnaast meldde het National Centre for Missing and Exploited Children (NCMEC) woensdag dat 94 procent van alle beelden van kindermisbruik online wordt gedeeld via Facebook. In een reactie liet de gigant weten dat “het helemaal niet verantwoordelijk is voor de beelden van kindermisbruik.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.