“94 procent van alle beelden van kindermisbruik online worden gedeeld via Facebook”

94 procent van alle beelden van kindermisbruik online worden gedeeld via Facebook. Dat meldt het National Centre for Missing and Exploited Children (NCMEC). Toch wil Facebook op termijn van Facebook Messenger en de chatfunctie van Instagram een gesloten platform maken. Verschillende landen en organisaties roepen op deze plannen terug in de koelkast te stoppen.

64 miljoen beelden van kindermisbruik vonden hun weg online via Facebook. Via Instagram alleen worden dagelijks 19 miljoen beelden gedeeld. Tijdens de lockdowns van de afgelopen jaren zag Child Focus het aantal dossiers over kindermisbruik enorm toenemen. Ook het aantal plaatjes van kindermisbruik op het web nam sterk toe; 50 procent meer dan vorig jaar.

Bedrijven en overheden roepen het Amerikaanse techbedrijf dan ook op om hier prioriteit aan te verlenen. Apple scant zijn toestellen en services al constant op pornografisch materiaal, en gebruikt daarvoor zelfs een database van de NCMEC. Met een foutenmarge van “minder dan 1 op een biljoen” blijkt die dan ook nog zeer accuraat. John Clark, CEO en voorzitter van de NCMEC, prijst het bedrijf ook voor haar inspanningen.

Privacy boven veiligheid

Bij Facebook ligt de nadruk momenteel toch eerder op het encrypteren van functies als Facebook Messenger en Instagram Direct. Met zo’n versleuteling zullen enkel de zender en de ontvanger de berichten kunnen zien. Hiermee wil het bedrijf nog meer inzetten op de privacy van haar gebruikers. Politiediensten waarschuwen echter dat dit systeem zorgt dat het voor hen moeilijker wordt pedofielen te vinden en kinderen te beschermen online. Onder meer Ken McCallum, hoofd van de Britse geheime dienst MI5, gaf aan dat de “slechtste mensen in onze samenleving” voordeel halen uit die encryptie.

Het is niet de eerste keer dat bedrijven en overheidsdiensten Facebook aanmanen het aanpakken van verspreiding van beelden van kindermisbruik hoger op de prioriteitenlijst te zetten. Zo lanceerde het al het idee om een kindvriendelijke versie van Instagram te ontwikkelen. Dit plan kon echter op veel weerstand rekenen, onder meer van kinderorganisaties. Daarom besliste het techbedrijf om de plannen toch (voorlopig) terug op te bergen.

In een reactie laat Facebook weten dat “het helemaal niet verantwoordelijk is voor de beelden van kindermisbruik. Het feit dat Facebook het meest rapporteert staat niet gelijk aan dat het verantwoordelijk is voor bijna alle beelden van kindermisbruik online. Dat betekent dat Facebook juist hier veel aan doet en door hier veel aan te doen en hier goed in zijn kunnen ze content opsporen en beelden rapporteren.” Ook zou het pauzeren van de Instagram Kids versie naar eigen zeggen niets te maken hebben met het verspreiden van beelden van kindermisbruik.

(jvdh)

Meer