Facebook onthult ‘onafhankelijke raad’ die censuur moet beoordelen

Facebook heeft een raad van onafhankelijken samengesteld die moet beoordelen of gerapporteerde berichten mogen blijven staan.

Het basisidee: Facebook heeft 130 miljoen gespendeerd aan een raad van 20 tot 40 onafhankelijke hoogwaardigheidsbekleders. Zij moeten beslissen welke berichten, breed gesproken, op Facebook kunnen en welke niet.

Waarom? Het gaat om een soort internetpolitie die los moet staan van Facebook. Er zijn politici, journalisten, grote namen uit de filantropie en specialisten bij betrokken. Een soort raad van wijzen dus.

Hoe gaan die werken? Wie ongelukkig is omdat er een bericht offline is gehaald door Facebook, kan beroep aantekenen. De leden van de raad zullen zich dan over die zaak buigen. Het gaat wel om sleutelzaken die de precedent moeten stellen voor de rest. Nadien worden vergelijkbare zaken afgehandeld door het moderatorteam van Facebook.

De cijfers: Alle 20 leden hebben ervaring met mensenrechtenactivisme.

  • 70 procent heeft in meer dan 1 land gewoond
  • 5 leden komen uit de VS
  • 90 procent spreekt meer dan 1 taal
  • Onderling spreken de leden 29 talen.

Facebook zegt dat het de beslissingen van de raad als bindend zullen zien.

Het overzicht van de leden kan u hier vinden. Onder hen is onder andere een voormalig premier van Denemarken te vinden, de voormalige hoofdredacteur van The Guardian een professor van de rechtenfaculteit van Columbia en een voormalige rechter.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.