Facebook moet lasterlijk materiaal op zijn platform wereldwijd verwijderen als een rechter uit een Europese lidstaat dat oplegt. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag beslist.
Het Europese Hof van Justitie deed deze uitspraak in een Oostenrijkse zaak. Eva Glawischnig-Piesczek, een parlementslid bij de Groenen, eiste daarin dat Facebook een lasterlijke reactie van een gebruiker verwijderde. Onder een artikel van een Oostenrijkse nieuwssite had de gebruiker haar een ‘vieze volksverraadster’ genoemd.
Rechter roept hulp EU in
De Oostenrijkse rechter volgde haar daarin, maar de politica eiste ook dat de reactie nergens in de wereld nog te bekijken was. Omdat Facebook het daar niet mee eens was, richtte de rechter zich tot het Europese Hof van Justitie. Het hof legde de richtlijn inzake elektronische handel, die hier van toepassing is, als volgt uit:
‘Facebook wordt gelast commentaar te verwijderen die identiek zijn en/of inhoudelijk overeenstemmen met een eerder onwettig verklaarde commentaar’
Europees Hof van Justitie in een persbericht
Facebook: ‘Niet onze taak’
Bovendien moet de internetreus die commentaren of berichten wereldwijd verwijderen of de toegang daartoe onmogelijk maken. Dat is allemaal niet naar de zin van Facebook. ‘Het is niet de rol van sociale mediaplatformen om illegale content te monitoren, interpreteren en verwijderen’, klinkt het.
Er dreigen ook gevaren voor de vrijheid van meningsuiting, meent Facebook. ‘Dit ondermijnt het principe dat het ene land zich niet bemoeit met de wetgeving over wat gezegd en geschreven mag worden in een ander land,’ gaat het verder. ‘We hopen dat rechters proportionele en afgemeten maatregelen nemen, zodat de vrijheid van expressie niet belemmerd wordt.’
‘Gevaarlijk precedent’
Organisaties die ijveren voor vrije meningsuiting zijn het niet eens met het vonnis. ARTICLE 19, een Britse organisatie die wereldwijd bedreigingen van de vrije meningsuiting onderzoekt, verwacht alvast problemen. ‘Dit kan leiden tot zaken waarbij het ene land inhoud verbiedt, terwijl die in een ander land niet eens illegaal is.’
Ook wijst de organisatie erop dat er misbruik mogelijk is. ‘Er is kans op een gevaarlijk precedent waarbij de rechtbanken van landen controleren wat internetgebruikers in andere landen kunnen zien. Dit is vooral kwalijk in regimes waar de mensenrechten onder druk staan’, klinkt het nog bij Thomas Hughes, directeur van ARTICLE 19.