Facebook geplaagd door deepfakes en desinformatie in aanloop naar Canadese verkiezingen

Facebook geplaagd door deepfakes en desinformatie in aanloop naar Canadese verkiezingen
Deepfake – Foto: Getty Images

Key takeaways

  • Meer dan 25 procent van de Canadezen is in aanraking gekomen met verzonnen politieke inhoud op sociale media.
  • Onderzoekers hebben meer dan 40 Facebookpagina’s geïdentificeerd die frauduleuze advertenties verspreiden, en er komen dagelijks nieuwe bij.
  • Deepfakes en nepadvertenties ondermijnen de geloofwaardigheid van personen en nieuwsorganisaties die het doelwit zijn.

Een recent onderzoek heeft een verontrustende toename van gefabriceerde politieke inhoud op sociale mediaplatforms, met name Facebook, aan het licht gebracht, nu Canada zich opmaakt voor de federale verkiezingen. In het rapport wordt benadrukt dat meer dan 25 procent van de Canadezen te maken heeft gehad met dit misleidende materiaal, dat door de onderzoekers wordt omschreven als “geraffineerder en meer politiek polariserend”.

  • Het rapport van het Media Ecosystem Observatory bracht een groeiend aantal Facebook-advertenties aan het licht die zich voordeden als legitieme nieuwsbronnen en tegelijkertijd frauduleuze investeringsplannen promootten, waarbij vaak cryptocurrency betrokken waren.

Deze ontdekking komt tegen de achtergrond van spanningen tussen Meta en de Canadese overheid over de Online News Act (Bill C-18). De weigering van Meta om te voldoen aan de wetgeving, die een vergoeding voor nieuwsuitgevers verplicht stelt wanneer hun inhoud wordt gedeeld op Meta-platforms, heeft geleid tot een verbod op het delen van Canadees nieuws op Facebook en Instagram.

Misleidende advertenties

De onderzoekers identificeerden meer dan 40 Facebookpagina’s die frauduleuze advertenties verspreidden, en dagelijks kwamen er nieuwe bij. De inhoud was vooral bedoeld voor een humoristisch of ironisch effect en niet zozeer om mensen over te halen. Het team concludeerde dat het onwaarschijnlijk is dat dit soort inhoud kiezers zal beïnvloeden. De Canadese Security and Intelligence Threats to Elections (SITE) taskforce verwacht echter meer online politieke activiteit na de debatten van de leiders op televisie en blijft waakzaam voor buitenlandse interferentiedreigingen uit landen als China, Rusland en Iran.

  • Het observatorium merkte ook op dat veel van deze advertenties politieke disclaimers missen, waardoor ze vaak aan het oog ontsnappen in de advertentiebibliotheek van Meta, wat de inspanningen om de omvang van het probleem te beoordelen bemoeilijkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00