Facebook dreigt met ban Australisch nieuws als mediawet het haalt

Facebook zou er in Australië helemaal anders uit kunnen gaan zien. Het sociale netwerk dreigt ermee nieuwsberichten bannen.

In het nieuws: Een nieuwe wet in Australië kan er voor zorgen dat Facebook moet meebetalen als het nieuws deelt op de app. De redenering gaat als volgt: mensen komen voor nieuws op Facebook, dus dat genereert trafiek op de app, waardoor de advertentiewaarde hoger ligt.

Het gevolg: Volgens die redenering moet Facebook meebetalen om dat nieuws te laten delen, ze verdienen er namelijk geld aan. Maar daar is het sociale netwerk van Zuckerberg het niet mee eens. Ze komen dan ook met een creatieve oplossing: in Australië zal er, als die wet erdoor komt, geen nieuws meer gedeeld kunnen worden.

Echt? Volgende maand past Facebook de gebruiksvoorwaarden aan om precies dat soort scenario uit te kunnen voeren.

Censuur? Dat hangt ervan af hoe u het bekijkt. Het is zeker de grootste bekende verwijdering of weigering van berichten die Facebook zou uitvoeren. Buiten Australië zou niemand er last van hebben, maar het doet natuurlijk erg veel denken aan Chinese praktijken.

En de Australische media? Dat is nog even koffiedik kijken. Een groot stuk van de trafiek naar Australische nieuwswebsites, wordt ook gegenereerd door gedeelde berichten op Facebook en via messenger. Het is voor hen dus niet goed als dat wegvalt. Anderzijds zou een verplichte betaling door sociale media een extra inkomstenstroom betekenen, niet dat die er dus zit aan te komen.

Wie wint dit? Analisten zeggen dat de Australische media hier sowieso aan het kortste eind trekken, door een geglobaliseerde nieuwsstroom. Er is geen tekort aan content, waardoor Facebook niet of nauwelijks gehinderd wordt. Maar nieuwsmedia verliezen wel belangrijk bereik ten opzichte van de grote spelers.

Lees ook: Na jaren geruzie met uitgevers wil Google nu betalen voor nieuws

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20