Facebook bant nieuwsberichten in Australië

An Australian Broadcasting Corporation page on Facebook is displayed without posts in Sydney, Thursday, Feb. 18, 2021. Facebook is vowing to restrict news sharing as Australian lawmakers consider forcing digital giants into payment agreements. (AP Photo/Rick Rycroft)

’t Is gebeurd: Facebook maakt het voor Australiërs onmogelijk om nieuws te delen of te bekijken via het sociale netwerk. In augustus dreigde het bedrijf al met deze maatregel, omdat een Australisch wetvoorstel wil dat Facebook nieuwsuitgevers gaat betalen.

Facebook stond naar eigen zeggen voor twee keuzes woensdag, laten ze weten in een persbericht. ‘Proberen ons te houden aan een wet die de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken voor nieuwsberichten negeert, of nieuws in Australië niet langer toelaten.’ Bij dezen heeft het bedrijf voor het laatste gekozen.

Blanco pagina’s

Niet alleen kunnen individuele gebruikers niet langer nieuws delen of bekijken, ook de sociale mediakanalen van Australische nieuwsorganisaties kunnen niets meer posten. Maar ook de pagina’s van de nationale weerdienst, gezondheidsdepartementen en reddingsdiensten werden door Facebook leeggemaakt, net als de pagina’s van enkele parlementsleden en Australische voetbalclubs. Facebook liet weten enkele van die overheidspagina’s opnieuw te herstellen en stelt dat het om een vergissing gaat. ‘De wet voorziet geen duidelijke richtlijn over de definitie van ‘nieuwscontent’, en daarom hebben we een brede definitie gebruikt’, klinkt het.

Een pagina van het Australische Channel 9 wordt blanco getoond in Sydney. Foto: Isopix (AP Photo/Rick Rycroft)

Ook in Europa

Ook Google dreigt ermee zijn zoekmachine uit Australië terug te trekken, eveneens omwille van die wet. De Australische regering stuurde het wetsvoorstel deze week naar het parlement, dat naar alle waarschijnlijkheid zal aangenomen worden. Europa werkt overigens aan een gelijkaardig wetsvoorstel voor Facebook en Google.