Oliegigant ExxonMobil onderneemt voor het eerst juridische stappen tegen een groep activistische beleggers. Klimaatactivisten kochten een plek in de aandeelhoudersvergaderingen om druk te zetten. Exxon vindt dat voorstellen van dergelijke groeperingen makkelijker van de agenda gehaald moeten worden.
ExxonMobil daagt activistische aandeelhouders voor de rechter: hoeveel effect heeft klimaatactivisme binnen bedrijven nog?

Waarom is dit belangrijk?
Multinationals worden door klimaatgroeperingen onder druk gezet om hun uitstoot te verminderen. Daarbij verlangen de activisten meer acties om ook indirecte uitstoot tegen te gaan. Het spanningsveld tussen economie en ecologie wordt steeds sterker.In het nieuws: ExxonMobil daagt milieugroeperingen Arjuna Capital en Follow This voor de rechter.
- Arjuna Capital en Follow This hadden zich ingekocht in het bedrijf om hun standpunten op de agenda van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering te krijgen. Exxon zou met een plan moeten komen om niet alleen de eigen uitstoot versneld te verkleinen, maar ook de uitstoot van klanten te compenseren, de zogenoemde Scope 3-emissies.
- Exxon vindt dat dit plan te ver gaat wil dat het van de agenda wordt gehaald. In de Verenigde Staten geeft beurstoezichthouder SEC advies over het al dan niet uitsluiten van aandeelhoudersvoorstellen, maar die is te grillig naargelang welke politieke partij er aan de macht is, aldus Exxon. Vandaar dat het bedrijf de gerechtelijke weg bewandelt.
- Volgens de SEC is het aantal sociale en milieuvoorstellen wat besproken wordt op twee jaar tijd verdubbeld.
- Een uitspraak in het voordeel van ExxonMobil zorgt er mogelijk voor dat de SEC zijn regels aanscherpt, aldus het oliebedrijf.
“Voorstellen zijn niet in het belang van investeerders”
Geciteerd: Exxon schiet met scherp, activisten schieten terug.
- De twee groeperingen zijn “uitsluitend aandeelhouders geworden om campagne te voeren voor verandering via aandeelhoudersvoorstellen die erop berekend zijn om de bestaande handel van het bedrijf te verminderen”, aldus ExxonMobil in de gerechtelijke klacht.
- En ook: “Ze worden geholpen in hun inspanningen door een gebrekkig proces van aandeelhoudersvoorstellen en volmachtstemming dat niet in het belang van investeerders is en vatbaar is geworden voor misbruik.”
- Mark van Baal van het Nederlandse Follow This reageerde voorspelbaar: “ExxonMobil wil duidelijk voorkomen dat aandeelhouders hun rechten gebruiken. Kennelijk vreest het bestuur dat aandeelhouders zullen stemmen voor emissiereductiedoelen.”
- Arjuna Capital heeft dan weer een “fundamenteel recht en plicht om bezorgdheid te uiten over klimaatrisico”, aldus directeur Beleggingen Natasha Lamb.
Geen succes meer
The Bigger Picture: De acties van milieuactivisten helpen niet langer.
- In de afgelopen tien jaar zorgden milieugroeperingen voor veranderingen in het ecologisch beleid van oliebedrijven. Sommigen deden dat op een dwingende manier door zich in te kopen. Anderen werden expliciet betrokken bij het opstellen van ESG-criteria, om bedrijven te helpen met milieu- en maatschappelijke uitdagingen.
- Bedrijven als Shell en BP zorgden met hun ESG-beleid voor striktere emissienormen tegen 2050, en ook ExxonMobil beloofde de eigen uitstoot (de Scope 1 en 2-emissies) naar nul te reduceren tegen dat jaar.
- Voorstellen van Arjuna Capital en Follow This werden over het algemeen vaker afgewezen dan aangenomen, schrijft persagentschap Bloomberg. Tussen 2015 en 2021 steeg de steun voor dergelijke voorstellen, maar die nam de laatste jaren af.
Conclusie: Hoewel bedrijven zich bewust zijn van de noodzaak om hun eigen uitstoot aan te pakken, is hen verantwoordelijk stellen voor de uitstoot van anderen voor die bedrijven vaak een brug te ver. De vraag blijft of de bezwaren die actiegroepen inroepen tijdens aandeelhoudersvergaderingen zwaar genoeg wegen om de besluitvorming in een andere richting te duwen. Voorlopig lijkt er weinig sprake te zijn van een grote impact op de operationele activiteiten van Exxon. (evb)