Extreme hitte: een bedreiging voor medicijnen en patiënten

Nu de wereld te maken heeft met ongekende hittegolven, is het essentieel om te begrijpen hoe dit weersfenomeen van invloed is op medicijnen en de mensen die ze gebruiken. De warmste dag ooit heeft geleid tot langdurige hittegolven, waardoor medicijnen en hun effect op patiënten kunnen veranderen. Langdurige blootstelling aan hitte kan de gevoeligheid van patiënten voor hitte verhogen door de reactie van het lichaam op hoge temperaturen aan te tasten, waaronder het vermogen om te zweten en de snelheid van bloeddoorstroming.

Hittegolven verhogen ook het risico op achteruitgang van bijna alle medicijnen, of het nu gaat om capsules, sprays, tabletten, siropen of een andere vorm, als ze niet binnen een bepaald temperatuurbereik worden bewaard. De hittegerelateerde effecten van medicijnen kunnen variëren afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand, dosering en omgevingsfactoren.

Voorbeelden

* Bloeddruk- en hartfalenmedicijnen: angiotensine converting enzyme remmers onderdrukken de dorst, waardoor het moeilijker is om te weten wanneer je meer water moet drinken en het risico op uitdroging toeneemt. Calciumkanaalblokkers kunnen mineralen uit balans brengen, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om de temperatuur te regelen, terwijl bètablokkers het moeilijker kunnen maken om te zweten en het lichaam koel te houden. Diuretica, of waterpillen, kunnen ook uitdroging en een verstoorde mineralenbalans veroorzaken.

* Allergiemedicijnen: sommige vrij verkrijgbare antihistaminica verminderen het zweten en kunnen de temperatuurregeling verstoren.

*Psychiatrische medicijnen: bepaalde antipsychotische medicijnen beperken het vermogen van patiënten om te zweten. Sommige antidepressiva hebben het tegenovergestelde effect: ze verhogen het zweten en onderdrukken de dorst. Stimulerende middelen zoals amfetaminen en andere medicijnen tegen aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit kunnen samenwerken met het centrale zenuwstelsel om de lichaamstemperatuur te verhogen.

* Schildkliermedicijnen: schildklierhormoonpillen kunnen ook de lichaamstemperatuur verhogen, de temperatuurregeling verstoren en overmatig zweten veroorzaken.

Bewaarrichtlijnen voor medicijnen

Sommige medicijnen kunnen temperaturen tot 30 graden Celsius verdragen, maar over het algemeen moeten ze worden bewaard bij 15-25 graden Celsius op een koele, droge plaats, uit het zonlicht. Richtlijnen voor het bewaren van specifieke temperaturen zijn te vinden op de websites van fabrikanten.

Het is moeilijk te voorspellen in welke mate een medicijn zal afbreken bij extreme temperaturen omdat elk medicijn anders is, zegt Amy Bachyrycz, een apothekersfaculteit aan de Universiteit van New Mexico in Albuquerque. In het algemeen geldt dat medicijnen niet in hete auto’s of urenlang in hete brievenbussen moeten worden achtergelaten als het om postordermedicijnen gaat.

Een woordvoerder van CVS Health’s Caremark pharmacy benefits unit zei dat het elektronische verzendsysteem van het bedrijf rekening houdt met het weer om het juiste verpakkingsmateriaal voor elke zending te bepalen. Een woordvoerder van Amazon.com Pharmacy zei dat het bedrijf strikte veiligheidsmaatregelen voor opslag en levering hanteert om medicijnen tijdens het verzendproces te beschermen tegen extreme temperaturen.

Key Takeaways

– Hittegolven kunnen medicijnen en hun effecten op patiënten veranderen
– Langdurige blootstelling aan hitte verhoogt de gevoeligheid van patiënten voor hitte
– De meeste medicijnen moeten worden bewaard bij een temperatuur van 15-25 °C op een koele, droge plaats, uit de buurt van zonlicht
– Sommige medicijnen zijn gevoeliger voor de effecten van hitte dan andere
– Het is essentieel om te begrijpen hoe hitte medicijnen beïnvloedt en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.