Experten: ‘Stop fast-fashion om milieuramp te voorkomen’

Volgens een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat we te veel kleren kopen. Dat heeft dramatische gevolgen voor het milieu.

De toenemende milieu-impact is te wijten aan de toename van de textielproductie. De wereldwijde textielproductie per hoofd van de bevolking is in de periode 1975-2018 gestegen van 5,9 kilogram naar 13 kilogram per jaar, zo blijkt uit een paper van een team experts, gepubliceerd in het online tijdschrift Nature Reviews Earth and Environment.

In die paper onderzoeken ze hoe die impact onze planeet beïnvloedt. Hun conclusie: de kledingindustrie is een zeer vervuilende sector. De manier waarop we onze kleding maken zorgt voor een gigantische uitstoot van CO2, 1,7 miljard ton per jaar om exact te zijn. Dat is een grotere uitstoot dan de luchtvaart en scheepvaart tezamen. Daarbovenop komt dan ook nog eens de verspilling van biljoenen tonnen water en het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Kledingafval

Dan is er ook nog het afvalprobleem. Jaarlijks produceert de kledingindustrie 92 miljoen ton afval. België blijkt de grootste verspiller op de Europese kledingmarkt, zo bleek eerder al. In Europa gooit dus niemand meer kleding weg dan de Belgische modeconsument. Jaarlijks produceren we 170 ton kledingafval. Dat is een gemiddelde van 14,8 kilogram per hoofd van de bevolking.

Een groot deel van de fabrikanten liggen in het Zuiden, terwijl de hoofdkantoren van de merken in de EU of de Verenigde Staten ligt. Deze scheiding tussen waar een item is ontworpen en waar het is gemaakt, vergroot de kans op fouten enorm, wat ook bijdraagt ​​aan het afvalprobleem.

Slechte gewoonten

In de afgelopen 20 jaar is de hoeveelheid kleding van modemerken verdubbeld, zeggen de onderzoekers. Door de snel evoluerende trends en lage prijzen, voelen consumenten zich gedwongen om meer te kopen dan ze nodig hebben en hierdoor ontstaat een kunstmatige vraag naar meer kleding.

Volgens de onderzoekers moeten de consumenten hun gewoonten veranderen om de milieu-impact te beperken. Minder overconsumptie leidt tot minder overproductie. Ook de stabiliteit van de mode-industrie hangt volgens hen op lange termijn af van de totale stopzetting van het fast-fashion model.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.