Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Exit Koen Geens, koning gaat ‘zich bezinnen’

Logo Business AM
Politiek

14/02/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Isopix

De crisis is compleet. Koen Geens heeft vanavond zijn opdracht ingeleverd bij de Koning, uit ongenoegen over het absolute ‘non’ van de PS over een coalitie met de N-VA. De koning start maandag, na een weekend bezinning, met consultatierondes met de partijvoorzitters.

Exact twee weken geleden had de koning CD&V-vicepremier Koen Geens de opdracht gegeven om ‘initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken.’ Geen préformateur dus, maar ‘koninklijk opdrachthouder’, die alle mogelijkheden moest onderzoeken.

PS en MR hintten op een Vivaldi-Coalitie, met daarin socialisten, groenen, liberalen en de CD&V. Geens maakte echter al snel duidelijk dat hij enkel de paars-gele piste onderzocht. Dat was mede onder druk van zijn partijbestuur, dat de N-VA niet wou laten vallen.

PS-voorzitter Paul Magnette schoot die piste echter definitief af vanmorgen. Hij zei dat hij het beu was om te onderhandelen met N-VA, en maakte zeer duidelijk dat zijn partij niet in een regering kan stappen met de Vlaams-nationalistische partij. Wat voorlopig nog niet duidelijk is: op basis van welke inhoudelijke bezwaren heeft de PS de boel opgeblazen?

Geens zag geen uitweg meer uit de impasse, en kwam vanavond zelf zijn ontslag als ‘koninklijk opdrachthouder’ geven. De koning heeft hem ontheven uit die functie. Zijne majesteit gaat zich dit weekend naar eigen zeggen ‘even bezinnen’, en start maandag met consultatierondes met de partijvoorzitters.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president