Marktenwaakhond BaFin heeft het Duitse gerecht gevraagd om Markus Braun, de voormalige topman van het gevallen fintechbedrijf Wirecard, te vervolgen voor handel met voorkennis.
Waarover gaat het? Bijna een maand geleden komt het Duitse betaalbedrijf met een ongeziene bekentenis naar buiten. Er is 1,9 miljard aan cash vermist, geld waarvoor – blijkt achteraf – nooit bewijzen bestaan hebben. CEO en grootste aandeelhouder Markus Braun moet opstappen, ‘in onderling overleg met de raad van toezicht’. De beurskoers van het bedrijf start daarop een race naar de bodem.
Uiteindelijk moet het bedrijf bescherming aanvragen tegen zijn schuldeisers, ‘wegens dreigende insolventie en een te grote schuldenlast’. Enkele dagen voordien werd Braun even van zijn vrijheid beroofd, op verdenking van manipulatie van de boekhouding. Als vermogend man kan hij uiteraard meteen de borgsom van 5 miljoen euro neertellen.
Het nieuws? Volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg diende de beurswaakhond dinsdag een klacht in bij het Duitse gerecht. BaFin vraagt om een gerechtelijke vervolging, vanwege een aandelentransactie die voormalige topman Markus Braun voltrokken heeft.
De details?
- Op 24 juni, de dag voor Wirecard een insolventieprocedure liet opstarten bij de rechtbank in München, verkocht Braun voor 6,6 miljoen euro aan aandelen. Toen was de 52-jarige computerwetenschapper al opgestapt aan het hoofd van de gevallen fintechparel.
- Deze vervolging komt er voor alle duidelijkheid naast de fraude die de ondergang betekende van Wirecard. In het kader van dat onderzoek werd Braun even opgepakt en vrijgelaten, mits de borgsom van 5 miljoen euro.
- De beurswaakhond laat weten dat ook de verkoop van een aandelenpakket van 155 miljoen euro, op 18 en 19 juni, net als een transactie van 3,4 miljoen euro op een eerdere datum onder de loep genomen worden.