Socialemediabedrijven zijn ontworpen om “verontwaardiging te maximaliseren” in een streven hun inkomsten steeds verder op te drijven. Dat heeft voormalig Google-CEO Eric Schmidt gezegd in een interview met podcaster en acteur Dax Shepard. De uitspraak is opmerkelijk omdat Schmidt, als hoofd van Alphabet, het moederbedrijf van Google, maar ook YouTube, rechtstreeks toezicht hield op een van de machtigste sociale-mediabedrijven ter wereld.
“Bedrijven, althans in het socialemedialandschap, optimaliseren om hun inkomsten te maximaliseren. Als je de inkomsten maximaliseert, maximaliseer je de betrokkenheid. Om betrokkenheid te maximaliseren, maximaliseer je verontwaardiging,” zei Schmidt. “Ook televisienieuwsnetwerken werken op die manier.”
Schmidt was van 2001 tot 2011 de CEO van Google. Later werd hij voorzitter van de raad van bestuur bij Google-holding Alphabet, een functie die hij tot 2017 vervulde. Vandaag is hij technisch adviseur bij Alphabet. Hij begon bij Google toen het bedrijf zero inkomsten had. Hij bouwde het mee uit tot een bedrijf dat vandaag een omzet van 170 miljard realiseert. Schmidt heeft nog altijd 1 procent van de aandelen Alphabet in handen.
Schmidt werd door Shepard geïnterviewd over zijn nieuwe boek, “The Age of AI”, dat hij samen schreef met Henry Kissinger en computerwetenschapper Daniel Huttenlocher.
“Wat er gebeurt met sociale media, is dat je er in wezen verslaafd aan raakt”
Beide bespraken wat technologie nog meer kan doen om grote maatschappelijke problemen aan te pakken, waarop Schmidt de focus legde op de verslaving die sociale media veroorzaakt. “Ik zou zelfs willen stellen dat de huidige focus van de industrie, die gericht is op inkomsten, in feite inspeelt op de verslavingskwetsbaarheid van ieder mens,” zei hij. “Wat er gebeurt met sociale media, is dat je er in wezen [verslaafd] aan raakt.”
Het is niet de eerste keer dat Schmidt zich kritisch uitlaat over de industrie die hij heeft helpen ontwikkelen. Hij heeft ook al gewaarschuwd voor de gevaren van AI en de dwaasheid om te geloven dat de metaverse minder verpest zal zijn dan de fysieke wereld.