De koers van aandelen van de door schulden geteisterde Chinese vastgoedgigant Evergrande gaat donderdag fors omhoog.
Problemen van Evergrande broeien al een tijdje. De schulden bij het bedrijf liepen afgelopen jaren op omdat het bedrijf leningen aanging om zijn verschillende activiteiten te financieren, van woningen en elektrische voertuigen tot sport- en themaparken. In de afgelopen weken zorgde dat voor een liquiditeitscrisis, waardoor de aandelen en obligaties van het bedrijf enorm kelderde.
Hoewel het Evergrande-aandeel op moment van schrijven zo’n 16 procent hoger ligt dan gisteren, staat het ten opzichte van het begin van het jaar nog meer dan 80 procent in de min.
Schuldenberg
De stijging van donderdag wordt vooral gezien als een reactie op het nieuws van woensdag waarin Evergrande een oplossing had gevonden om obligatiehouders hun verschuldigde rente terug te betalen.
Volgens Bloomberg zou Evergrande 232 miljoen yuan (30,5 miljoen euro) aan schuld aflossen.
Dit is slechts een van de hindernissen waarmee het bedrijf te kampen heeft nu het gebukt gaat onder een schuldenberg van 260 miljard euro.
Voorzitter van Evergrande Group Hui Ka Yan zei aan Reuters dat het bedrijf ernaar streeft om de kwaliteit van de oplevering van onroerend goed te waarborgen en benadrukte het belang om de bouw te hervatten van ontwikkelingen waar die werd stilgelegd.
Chinese Estates
“De focus is nu verschoven naar de rentebetaling op dollarobligaties die vandaag moet plaatsvinden, nadat de betaling van de binnenlandse obligaties is afgehandeld”, zei Yeap Jun Rong, marktstrateeg bij IG Group, in een onderzoeksrapport op donderdag.
De markten zouden nu wachten op een verdere resolutie over de volgende obligatiebetalingen om “een grotere overtuiging te hebben over het verlichten van besmettingsrisico’s”, zei hij.
Chinese Estates, de op een na grootste aandeelhouder van Evergrande en een oude zakenpartner van het bedrijf heeft de afgelopen weken voor 246,5 miljoen Hongkongse dollar (27 miljoen euro) aan Evergrande-aandelen heeft verkocht.
“Geen Lehman-moment”
De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, zei woensdag dat de problemen van Evergrande specifiek lijken voor China en dat hij geen parallel zag met de Amerikaanse bedrijfssector.
Analisten zien er weinig risico in dat een ineenstorting van Evergrande een “Lehman-moment”, of liquiditeitscrisis, zal veroorzaken zoals bij de bankencrisis in 2008. Tijdens die crisis bevroor het Amerikaanse financiële systeem na het failliet van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothes, met gekende wereldwijde gevolgen.
Lees ook:
(bzg)