Ever Given mag eindelijk Suezkanaal verlaten nadat akkoord bereikt is over schadevergoeding

De nachtmerrie van de Ever Given is voorbij. Het reusachtige containerschip kwam eind maart vast te zitten in het Suezkanaal en lag daar tot vandaag nog steeds. Nu er na lang onderhandelen eindelijk een akkoord is bereikt, mag het schip zijn koers dan toch verderzetten.

Op 23 maart 2021 om 7.40 uur lokale tijd begonnen de problemen voor de Ever Given. Het gigantische containerschip van 400 meter lang verloor door de sterke wind de controle en liep vast in het druk bevaren Suezkanaal. Het schip kwam dwars te staan en blokkeerde op die manier honderden wachtende boten.

Pas na zes dagen kon de Ever Given eindelijk bevrijd worden. De nachtmerrie voor het schip en zijn bemanning was toen echter nog niet voorbij. Het juridische en financiële geschil moest nog beginnen. Egypte en het staatsbedrijf Suez Canal Authority (SCA), dat instaat voor het beheer van het Suezkanaal, eiste eerst een schadevergoeding. Tot die tijd moest het containerschip in het Grote Bittermeer, een plaats halverwege het Suezkanaal waar het breder is, blijven.

De Suez Canal Authority (SCA) op een persconferentie over de Ever Given – Bron: Xinhua/Ahmed Gomaa/isopix

Schadevergoeding

Halverwege maart begonnen de onderhandelingen over die schadevergoeding. De SCA eiste aanvankelijk een bedrag van maar liefst 1 miljard dollar (845.000 euro). Later verlaagden ze hun eis tot 550 miljoen dollar (465 miljoen euro). De eigenaar en verzekeraar van de Ever Given kwamen toen met een tegenbod van 150 miljoen dollar (127 miljoen euro).

Verzekeraar UK P&I Club kwam afgelopen maandag dan eindelijk met het goede nieuws dat er een akkoord bereikt was. Reuters bevestigde later dat de Ever Giver woensdag 7 juli effectief is vrijgegeven en het Suezkanaal mag verlaten. Hoe hoog de eigenlijke schadevergoeding is die zal betaald worden, wordt door beide partijen niet vrijgegeven.

The Wall Street Journal berichtte enkele weken terug nog dat er sprake was een bedrag van 200 miljoen dollar (170 miljoen euro), maar volgens de Egyptische staatsmedia gaat het om veel meer geld. Luitenant-generaal Osama Rabie, die de Suez Canal Authority leidt, liet enkel weten dat het kanaal een sleepboot zal krijgen met een trekvermogen van ongeveer 75 ton als onderdeel van de schikking, zonder verdere details te noemen.

18.000 containers

De bevrijding van de Ever Given is een grote opluchting voor heel wat bedrijven die nog steeds wachten op goederen die in een van de 18.000 containers zitten op het schip. De totale waarde van al die goederen wordt geschat op meer dan 650 miljoen euro. Het gaat om producten van bedrijven zoals de Chinese pc-fabrikant Lenovo en de Zweedse meubelgigant IKEA.

Meer