Gebruikte batterijen van elektrische wagens gaan niet langer de prullenbak in. Recyclagebedrijven zijn erin geslaagd om de afgeleefde batterijen te hergebruiken in een project voor statische energieopslag.
Intussen is geweten dat er ook niet-milieuvriendelijke kanten zijn verbonden aan een elektrische wagen. De tractiebatterij is namelijk een van de duurste en meest vervuilende onderdelen die bij de productie van een wagen wordt aangemaakt, en daarom op lange termijn misschien niet, zowel economisch als ecologisch, te verantwoorden valt.
De hoge kostprijs is mede het gevolg van de schaarse materialen die nodig zijn voor het aanmaken van het geschut. En ondanks het flinke prijskaartje worden de tractiebatterijen eigenlijk zelden hersteld. Daarom zijn recyclagebedrijven nu op zoek naar manieren om de batterij te hergebruiken.
Recyclagekosten ingeperkt en statische energieopslag
Tot heden was het hergebruik van versleten tractiebatterijen een zwierige manier om de peperdure en tijdsintensieve recyclage uit te stellen.
De recyclagekosten van autobatterijen – waarvoor producenten verantwoordelijk zijn – zullen niet langer meer op de kap van automerken terechtkomen. Bijkomend zal ook de autosector in zekere zin ons stroomnetwerk ondersteunen door grote opslagsystemen voor energie aan te bieden.
Versleten batterij herstellen of vervangen?
Wie een elektrische wagen bezit waarvan de batterij is versleten, zal zelf de afweging moeten maken tussen herstel of vervanging. Autobatterijen bestaan oorspronkelijk uit heel wat verschillende cellen. Wanneer een batterij in kracht afneemt, gaan er een aantal van die individuele cellen kapot. Daardoor krimpt eveneens de opslagcapaciteit van de volledige unit. Daarbij wordt het rijbereik van de wagen ingekort. Wanneer die minder dan 70 procent van het totaal bedraagt, wordt aangeraden de batterij te vervangen. Als de capaciteit van de accu meer dan dat percentage bedraagt, kan de batterij worden hersteld.
Vertrouwen in de industrie
Start-up bedrijf Encore, dat deel uitmaakt van Deutsche Bahn (DB), is van plan om de versleten batterijen te monteren tot op celniveau. Dat houdt in dat de cellen die nog in goede staat zijn, een tweede leven krijgen in een batterijopslagsysteem. De cellen die niet meer voldoen, worden naar recyclage gestuurd.
Velen vragen zich hierbij af waarom de batterijen niet meer hersteld kunnen worden door de autoconstructeur, wat de kost zou verlagen en de levensduur van de auto prominent zou verhogen. Bovendien zou het ook meer potentiële kopers over de streep kunnen trekken om een elektrische wagen aan te schaffen.
(ns)