Krimp private sector in eurozone houdt aan ondanks tekenen van verbetering in de productiesector


Key takeaways

  • De samengestelde Purchasing Managers’ Index (PMI) van de eurozone steeg naar 49,7, maar bleef achter bij de verwachtingen.
  • Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp in de totale economische activiteit van zowel de industrie als de dienstensector, waarbij de dienstensector meer vertraagde dan verwacht, terwijl de industrie enige tekenen van verbetering vertoonde.
  • Frankrijk kende een opmerkelijke daling van het ondernemersklimaat, terwijl de Duitse dienstensector beter presteerde dan verwacht en het tempo van de daling in de verwerkende industrie afnam.

De particuliere sector in de eurozone kende in oktober een lichte krimp en dat was de tweede maand op rij. De Flash Eurozone Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) steeg van 49,6 in september naar 49,7, maar bleef nog steeds achter bij de verwachtingen (49,8).

Een stand onder de 50 duidt op een krimp in de totale economische activiteit van zowel de industrie als de dienstensector.

Terwijl de dienstensector meer vertraagde dan verwacht, met een PMI die daalde van 51,4 naar 51,2, toonde de verwerkende industrie tekenen van verbetering met een stijging naar 45,9 (van 45). De nieuwe orders bleven voor de vijfde keer dalen. Nieuwe orders bleven voor de vijfde maand op rij dalen, net als in september. De internationale vraag bleef zwak, aangezien de exportorders in een van de snelste tempo’s van dit jaar daalden.

Bedrijfsomstandigheden in Duitsland en Frankrijk

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, zorgde voor positief nieuws. De dienstensector presteerde beter dan verwacht (51,4 vs 50,6) en de industriële sector daalde minder snel (42,6 vs 40,8). Daarentegen verslechterden de bedrijfsomstandigheden in Frankrijk aanzienlijk. De Franse dienstensector noteerde de sterkste daling sinds maart en de productie in de verwerkende industrie kromp sterker dan verwacht. De Flash France Composite PMI daalde in oktober naar 47,3, tegen 48,6 een maand eerder, en bleef achter bij de verwachtingen (49).

De zwakke vraag was een belangrijke factor achter de slechte prestaties van Frankrijk. Respondenten noemden een matige vraag van consumenten en bedrijven, waarbij voor het eerst in bijna vier jaar banen werden geschrapt in zowel de diensten- als de productiesector.

ECB Vooruitzichten en marktreacties

De vooruitzichten voor de eurozone brengen uitdagingen met zich mee voor de Europese Centrale Bank (ECB). Terwijl de druk van inflatie in de productie afneemt, blijft de dienstensector worstelen met aanzienlijke kosten, vooral door de stijgende loonkosten. Dit suggereert dat de ECB de belangrijkste rentetarieven in december waarschijnlijk met slechts 25 basispunten zal verlagen in plaats van de 50 basispunten die sommigen hadden verwacht.

De marktreacties waren gemengd. Op donderdag nam de euro met 0,2 procent toe en stond tegenover de dollar. De euro herstelde zich na drie dagen van verlies, maar is nog steeds op weg naar de vijfde achtereenvolgende week van dalingen. In de eurozone daalde de rente op staatsobligaties, met een vermindering van vier basispunten voor Duitse Bunds, die nu op 2,28 procent staat. Vergelijkbare dalingen werden waargenomen in Frankrijk en Italië. Europese aandelen stegen, waarbij de Euro Stoxx 50 0,7 procent steeg, dankzij stijgingen bij autofabrikanten en luxeaandelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.